Izvor:
08.09.2017 u 02:36
0

Da li je analni seks zaista opasan?

O ovoj vrsti seksa, čini se, mnogi maštaju, o njemu i dalje pričaju poluglasnim tonom, a ginekolog Loren Stričer iz Centra za seksualnu medicinu i menopauzu na Univerzitetu "Northwestern", objašnjava koje rizike on sa sobom nosi.

Ona navodi:

"Realno, anus nije stvoren za seks, on je pre svega jednosmeran prolaz. Vagina s druge strane ima debelu, elastičnu formu sposobnu da se rastegne. Rektalno tkivo je tanje i nije elastično zbog čega ga je lakše da dođe do povreda. A te povrede povećavaju rizik da ćete se zaraziti nekom polno prenosivom bolešću, poput rektalne gonoreje, analne hlamidije i HIV-a".

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je najriskantniji za prenos virusa HIV-a, ali i HPV-a.

"Jako malo heteroseksualnih muškaraca zaraženo je HIV-om, a polovina su nosioci virusa HPV-a", rekla je i objasnila da HPV može da uzrokuje analne bradavice i analni rak.

Takođe, analni seks uzrokuje i bolove, krvarenje i fekalnu inkontinenciju.

Istraživanje Univerziteta "Northwestern" pokazalo je da žene koje su redovno imale analni seks imale su i promene u stolici, urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

"Najsigurnije je da uvek koristite zaštitu", tvrdi Stričer.

b92
Foto: Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter