Izvor:
16.10.2017 u 14:50
0

LJUBAV ČINI ČUDA: Evo šta se zaista desi kada se zaljubljeni dodirnu!

Međusobna sinhronizacija tela nastaje kada se voljeni partneri dotaknu u teškim situacijama, a usklađuju se i njihova disanja i otkucaji srca. Ali, njihov dodir može otkloniti i bol.

Što se muškarac više saoseća sa svojom partnerkom, to će se njih dvoje bolje uskladiti tokom dodirivanja, zaključio je jedan voditelj istraživanja o bolu i načinima njenog umanjivanja. Nakon što je razotkrio prirodu svoje kćeri i bio sa suprugom u porođajnim mukama, zaključio je da dodir voljenog partnera ženama umanjuje bol.

Moja žena je bila u strašnim bolovima, i sve o čemu sam razmišljao je bilo kako joj mogu pomoći? Uzeo sam je za ruku i činilo se kao da je to malo pomoglo. Želio sam testirati koliko stvarno pomaže dodir voljene osobe da umanji bol – objašnjava voditelj istraživanja.

Proučavao je 22 heteroseksualna para, između 23 i 32 godine, koji su već duže vreme zajedno, te im je dao seriju testova koji su simulirali različite scenarije iz porodilišta.

Parovi koji su bili jedno pored drugog bez dodirivanja, sinhronizovali su se do određene mere, ali kada je žena osetila bol, a muškarac je nije mogao dodirnuti, ta sinhronizacija je nestala. U slučaju kada ju je mogao držati za ruku, njihova usklađenost se nastavila, a njegov dodir je smanjio njenu bol.

Čini se da bol u potpunosti prekida ovu sinhronizaciju među parovima, a dodir je vraća – rekao je voditelj istraživanja.

Ispostavilo se i da je muškarac svojim iskazivanjem saosećanja značajno pomogao ženi i, i na taj način, umanjivao njenu bol. Uopšte, što su parovi bili više psihički sinhronizovani, to je bol bio manji.

Dodir ima umirujući efekat te smanjuje bol – zaključio je istraživač.

Ljudi inače podsvesno sinhronizuju svoje korake s onima s kojima izlaze ili sa ponašanjem prijatelja tokom razgovora. Dok gledamo emotivan film ili pevamo zajedno, otkucaji srca i respiratorni ritmovi takođe se sinhronizuju, pokazala su nedavna istraživanja.

Ljubavni parovi su posebna priča. Njihovi su kardiorespiratorni i moždani talasi usklađeni, što je zaista fascinantno.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Instagram/ couplegoals

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter