Izvor:
25.10.2017 u 23:04
0

TAJNA PAROVA U SREĆNIM VEZAMA: Šta ne treba nikako da radite!

Saveti, traženi ili ne, pristižu i sa naslovnica časopisa o poznatima. Ali, kao što je važno šta treba da radimo da bi veza uspela, jednako značajno, ako ne i značajnije, jeste šta ne treba da radimo. A ovo su stvari koje, slažu se psiholozi, srećni parovi ne rade.

Ne uzimaju partnera "zdravo za gotovo"

Parovi koji su zadovoljni odnosom ulaze u vezu bez rezerve ne kalkulišući šta sve mogu da izgube. Naravno, time što veruju drugoj strani ostavljaju prostor da ih partner povredi, ali rizikuju, jer je to jedini način da stvore temelje za iskren i dobar odnos. Ni u toku veze ne dozvoljavaju da ih obaveze pregaze, a da partnera počnu da posmatraju kao deo nameštaja. Svojoj srodnoj duši pokazuju ljubav, pažnju i zahvalnost svakog dana.

Ne lažu

Poverenje je krhka stvar, lako se gubi, teško stiče, zato srećni parovi grade odnos na istini. Znaju da tajne mogu uništiti i najjaču ljubav jer ubijaju poverenje, a kad ono nestane, "kuća" se ruši. Osim ovog aspekta, partneri ne lažu ni ko su oni pokušavajući da sebe predstave u što boljem svetlu. Na duže staze, to je neodrživo jer niko ne može doveka da glumi, niti bi se osećao prijatno ako je stalno u nekoj "ulozi".

Ne fokusiraju se na mane

Čak i najdivnije biće na planeti postaće najgore ako stalno razmišljamo o njegovim manama. Treba se fokusirati na ono što je dobro i shvatiti da svi imamo i vrline i mane. Dobro se hrani dobrim, kao što se loše hrani lošim, a od nas zavisi u kom pravcu ćemo krenuti. Nije teško pretpostaviti kuda će nas odvesti fokusiranje na mane – u nezadovoljstvo, kritikovanje, zvocanje, pa i omalovažavanje, a to su ubice veze. To što se ne fokusiraju na mane ne znači da žive u svetu snova i da ih nisu svesni, samo im drugačije pristupaju, pa umesto da kritikuju, gledaju da ohrabre, inspirišu, motivišu partnera na promenu.

Ne očekuju da bude lako

Srećni parovi ne misle da je veza holivudski film u kom sve teče bez peripetija, uz mnogo smeha. Oni probleme gledaju kao mogućnosti da veza napreduje. Umesto da se žale prijateljima i bližnjima na partnera koji je izneverio njihova očekivanja, čime se samo produbljuje jaz, suočavaju se direktno sa njim i zajedno rešavaju konflikte.

Ne razmišljaju o prošlosti

U ovoj stavki kriju se dva važna aspekta. Prvi je da srećni parovi ne prave ljubomorne scene drugoj strani zbog nečeg što je ona radila pre veze. Druga, možda još važnija je da ne izvlače stvari iz zajedničke prošlosti u svađama. Ako su imali neki problem, rešili su ga i ostavili ga tamo gde mu je mesto – u prošlosti, ne dozvoljavajući da truje sadašnjost i budućnost.

Ne traže nešto zauzvrat

Kalkulisanje se možda isplati u biznisu, ali veza nije poslovni odnos u kom se zna šta treba dati da bi se nešto dobilo zauzvrat. Srećni parovi ne razmišljaju o tome šta su oni dali, ne vode evidenciju kad su partneru doneli doručak u krevet ili ga iznenadili nekom sitnicom, niti se pitaju kad je druga strana poslednji put uradila nešto za njih.

Ne biraju pogrešan tajming

Koliko puta vam se desilo da se izvičete na partnera nezavisno od toga ko je tu i gde se nalazite? Srećni parovi to ne rade, pridržavajući se izreke "za sve postoji vreme i mesto". Oni znaju da će primedba biti konstruktivna ako sačekaju da dođu kući ili kad se strasti smire ili jednostavno kad partner ima vremena za razgovor. Ako je partner okupiran drugim stvarima, nije u stanju da nam se posveti, što onda rezultira frustracijama i nezadovoljstvom sa naše strane. Zato je važno izabrati pravi trenutak.

Ne očekuju da im partner čita misli

Bliskost podrazumeva da se ljudi dobro poznaju, ali niko, pa ni osoba koja nas najbolje poznaje, ne može u svakom trenutku da zna šta nam je potrebno, o čemu sanjamo, šta želimo. Ključ dobre veze je komunikacija i kada smo dobri u toj oblasti, smanjujemo šansu da ćemo se razočarati, biti povređeni, iznevereni.

Izvor: Alo
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter