Izvor:
11.12.2017 u 00:33
0

ZIMSKE ČAROLIJE: Tokom hladnih dana manje smo raspoloženi za razmenu nežnosti!

Stručnjaci tvrde da zimske čarolije nemaju uvek pozitivan uticaj na naš ljubavni život i da smo tokom hladnih dana manje raspoloženi za razmenu nežnosti. Evo i zašto…

Zima donosi puno magičnih mogućnosti za zbližavanje: romantični trenuci uz pucketanje vatre, vreme praznika i godišnjih odmora, retki momenti u kojima možete priuštiti da ostanete u toplom krevetu, u zagrljaju voljene osobe i uživate dok napolju pada sneg.

Na trenutak ste pomisli da se nalazite u nekoj bajci, ali zimska sezona uopšte ne mora biti tako pogodna za vaš ljubavni život. Najnovija istraživanja kažu da parovi čak dvostruko više razmišljaju o raskidu u vreme praznika i uoči Dana zaljubljenih.

Pitate se zašto? Jedan odgovor bi glasio da je to posledica samog pritiska, osećaja napetosti koji u vama bude ovakvi događaji. Osim toga, postoje i naučna objašnjenja koja ovu pojavu dovode u vezu sa određenim faktorima stresa.

– Naši energetski nivoi su niži tokom hladnog vremena, pa smo skloni da budemo lošije raspoloženi. Obe okolnosti utiču da održavanje veze postane teže nego uobičajeno – objašnjava klinički psiholog Set Majers i dodaje:

– Nedostatak sunčeve svetlosti utiče na smanjenje nivoa neurotransmitera serotonina, koji je zadužen za naše dobro raspoloženje.

Upravo to je razlog što se zimi često osećate mrzovoljnim, za razliku od leta, kada većina ljudi i po 15 sati uživa u vibracijama dobrog raspoloženja koje u nama budi sunce.

Ipak, iako se ne možemo boriti sa majkom prirodom, ono što možete da učinite jeste da za početak primetite ove dosadne zimske simptome i da preuzmete neophodne korake kako biste sačuvali dobre partnerske odnose.

Tražite razlog za svađu i kad ga nema

Svađalačke navike posebno zimi znaju da se aktiviraju i postanu vaše glavno sredstvo komunikacije. Ovo važi kako za žene tako i za muškarce. Nije ni čudo, kada mesecima zajedničko vreme provodite u zatvorenom prostoru, sa suženim izborom mogućih aktivnosti.

Sami sebi ste teški Evo šta biste mogli da učinite povodom toga. Ne budite lenji. Toplo se obucite i pravac napolje. Iskoristite priliku da uhvatite barem malo sunčevih zraka i uživajte u pozitivnim efektima sunca (ako ga bar malo ima). Neka oboma uđe u naviku da što više slobodnog vremena provodite napolju. Biti na suncu, čak i vrlo kratko, utiče da se nivo serotonina i vitamina D poveća, što će učiniti da budete više raspoloženi da vodite ljubav, a ne rat.

Nakon što ste dobro promrzli na putu od posla do kuće, priznaćete, nema ničeg lepšeg nego kada se uvučete u svoj slatki dom i uživate u toplim napicima i jakoj hrani. Kako zimi dan kraće traje, predveče ste svakako ranije spremni za svoju prvu čašu vina. A pošto svima najteže pada rano ustajanje, obično popijemo par šoljica kafe kako bismo se dobro rasanili. Ovo je sigurno za većinu dobro poznat film, ali da li je to zapravo pravi način da popravimo svoje raspoloženje?

Međutim, kada se prejedemo, osećamo se samo još gore, a sa viškom kilograma sebi i svom partneru smo manje privlačni. Zato, umesto da uživate u visokokaloričnoj hrani i alkoholnim pićima, zdravije za oboje je da se hranite visokoproteinskim namirnicama jer su upravo one odličan izvor serotonina. Preporuka je da jedete biftek, riblje filete, domaći sir i jaja, a unos ugljenih hidrata svedite na minimum. Osećaćete se daleko bolje, imaćete vidno više energije za sve zimske aktivnosti.- Mi imamo prirodnu sklonost da zimi povećavamo unos ugljenih hidrata i alkohola jer oni privremeno poboljšavaju raspoloženje – kaže psiholog Julija Ros.

Niste raspoloženi za seks

Koji kilogram viška može učiniti da se osećate manje seksi, a tu je i visok nivo melatonina (još jedna od hemijskih reakcija u mozgu koja zavisi od prisustva svetlosti). Melatonin raste što smo manje izloženi sunčevim zracima, a efekat je stalna pospanost i manjak raspoloženja za ljubavne igre. Ali to nije jedini razlog koji ide nauštrb seksualnih aktivnosti.

– Većina žena ima relativno nizak nivo testosterona, samim tim potreban im je jak doživljaj emocionalne bliskosti kako bi probudile u sebi seksualnu želju – kaže Pat Lov, autor knjige "Istina o ljubavi".

Takođe, zima čini da se oboje osećate nervozno, što samo može smanjiti mogućnost da do seksa dođe.

Šta raditi u ovakvoj naizgled beznadežnoj situaciji? Umesto što sedite zatvoreni u kući i očajavate, zgrabite svog muškarca i zajedno idite u teretanu ili, još bolje, izađite napolje na svež vazduh, sunce, džoging ili na meč grudvanja, preporučuje dr Lov. Ugrabite što više sunčeve svetlosti i bavite se fizičkim aktivnostima. Vežbanjem se povećava nivo endorfina, a sunčeva svetlost nam obezbeđuje serotonin, a smanjuje nivo melatonina, što nas čini živahnim i spremnim za akciju.

Izvor: Informer
Foto: Superzena,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter