Izvor:
19.06.2017 u 22:01
0

ŠTA SE DEŠAVA U TELU KADA MAŽETE NOKTE? Kada pročitate ovo možda ćete zauvek bataliti lak!

Poznato je da nokti vremenom požute ako ih suviše često lakiramo, a sve zbog hemikalija koje lakovi sadrže. Zato je dobro povremeno ih odmoriti i pustiti da se sami obnove, naročito ako uzmemo u obzir i najnovija istraživanja koja govore kako sve lakovi za nokte utiču na naš organizam.

Evo koji su sastojci najgori:

• Toluen – daje sjaj laku i čuva pigment, ali može uticati na nervni sistem i prouzrokovati probleme s plodnošću. Glavobolje, slabost, nesvestice i vrtoglavica takođe su posledice čestog korišćenja lakova s ovim sastojkom.

• Formaldehid – bezbojni plin koji produžuje rok lakovima za nokte može uzrokovati dermatitis ako ste alergični na njega. U najgorem slučaju može izazvati poremećaj srčanog ritma.

• Dibutil-ftalat – koristi se kao miris u lakovima, a dovodi se u vezu sa poremećajem rada štitne žlezde, ginekološkim problemima i bolestima respiratornog trakta.

Jedno istraživanje je otkrilo da štetne hemikalije iz lakova za nokte prodiru u naše telo i remete rad hormona, a samim tim i rad celog organizma. Test sproveden nad 24 žene pokazao je da je većina ovih dama samo šest sati nakon što su nalakirale nokte imala povišen nivo difenil-fosfata. Deset sati kasnije nivo ove supstance bio je sedam puta veći od normalne.

Reč je o hemikaliji koja se stvara kada telo pokušava da razgradi TPP, odnosno trifenil-fosfat kojeg ima u difenil-fosfatu. Problem s ovom hemikalijom je što ometa endokrini sistem koji kontroliše sve naše hormone, a sve je više dokaza i da utiče na metabolizam, reprodukciju i razvoj.

Posebno je zabrinjavajuće što danas i deca i tinejdžerke neprestano koriste lakove za nokte koji mogu uticati na njihov razvoj.

Kakve lakove izabrati?

Neki proizvođači su prepoznali opasnost koja preti iz njihovih proizvoda i orijentisali se na lakove koji ne sadrže ove štetne hemikalije. Možete ih pronaći s oznakom 5-free ili 3-free. Zato pre nego što kupite lak, proverite mu sastav.

Izvor: brightside.me
Foto: S media

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter