parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

MOŽDA NI NE ZNATE: : Ovim malim greškama nanosite veliku štetu očima!

 

Zdravlje očiju je izuzetno bitno. Ali, za njegovo održavanje nije dovoljno obaviti samo godišnji lekarski pregled, već je neophodna svakodnevna briga o očima. Donosimo vam sedam loših poteza kojima ugrožavate zdravlje vaših očiju.

Kako biste što bolje očuvali zdravlje vaših očiju, ne biste smeli da radite sledeće stvari...

 

Spavate s kontaktnim sočivima


Spavanje s sočivima nikako se ne preporučuje jer one mogu blokirati dotok kiseonika do rožnice, što može dovesti do raznih infekcija. Ako nije reč o vrlo kratkom dremanju, izbjegavajte da spavate s njima.

 

Izbegavate lekarske preglede


Vrlo je važno da obavite godišnji pregled očiju. Tada oftalmolog može primetiti određene stvari koje ni sami ne biste ni primetiti, a koje bi mogle da predstavljaju i zdravstvene probleme.

 

Nanositi olovku na unutrašnji deo oka

Na unutrašnji deo linije trepavica ne biste smeli da nanositi olovku jer šminka može da se izmeša sa suzama, može da prekrije sočiva s raznim česticama pa tako i preneti bakterije u oči. Stoga nastojte da olovku nanositi na spoljni deo linije trepavica.

 

Spavate sa šminkom


Ovaj potez jednako je loš za vašu kožu, kao i za oči. Spavanje sa šminkom može zatvoriti žlezde oko očiju pa tako povećati rizik od iritacije kože. Važno je da uvek pre spavanja odstranite šminku s lica.

 

Zanemarite rok trajanja proizvoda


Korištenje kontaktnih sočiva, kapi za oči i raznih krema i losiona nakon što im je istekao rok trajanja nije dobra ideja. Probajte da stvorite naviku da barem svakih nekoliko nedelja proveravate proizvode koje koristite.

 

Pretjerano koristite kapi za oči


Kapi koje smanjuju crvenilo oka trenutno su rešenje, a nikako ono dugotrajno. Ako prečesto koristite kapi za oči i crvenilo se samo pogoršava, vreme je da posetite lekara kako bi vam on dao pravu dijagnozu i preporučio odgovarajući tretman.

 

Izbjegavate nošenje sunčanih naočara zimi


Sunce može da oštetiti naše oči kroz čitavu godinu, a ne samo leti. Stoga je izuzetno važno nositi kvalitetne sunčane naočale s visokom UV zaštitom i tokom zimskih dana.

 

Izvor:Zadovoljna.hr
Foto: printscreen/instagram/szwenda.03/

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost