Izvor:
29.03.2017 u 03:41
0

AMERIKANCI PREDSTAVILI LETEĆI NEBODER: Sve što im fali za njega je asteroid! (video)

Njujorška arihektonska firma predstavila je projekat solitera koji nije sa ovog sveta. Nazvan "najvišom zgradom u istoriji civilizacije", Analemma toranj bi visio sa asteroida koji kruži 50.000 kilometara iznad površine Zemlje.

Orbitalna putanja ljuljala bi toranj u obliku broja osam između severne i južne hemisfere, tako da bi stanovnici te zgrade tokom 24 sata obišli celu planetu. Neobični projekat osmislila je klauds Arhitekture Ofis, idejni tvorac kuća na Marsu i grada u oblacima.

Poslednji dizajn iz ovog biora potpuno odbacuje ustaljene norme u projektovanju visokih građevina i pravi zgradu odozgo nadole. Dizajn bi koristio sistem Univerzalne orbitalne podrške, koji uključuje snažan kabl povezan sa asteroidom.

"Pošto je toranj u vazduhu, mogao bi biti sagrađen bilo gde na svetu i transportovan do konačne lokacije", stoji u saopštenju arhitektonske firme. "Prema početnim predlozima, Analemma bi mogla biti izgrađena iznad Dubaija, koji ima specijaliste za izgradnju visokih zgrada, a cena bi pritom bila pet puta niža nego u Njujorku".

Iako neki sumnjaju u mogućnost da takva ideja ikad može biti realizovana, iz firme veruju da ona neće još dugo biti koncept rezervisan za naučno-fantastične filmove.

Štaviše, oni podsećaju da je NASA najavila misiju "hvatanja" asteroida već za 2021. godinu. Pored poslovnih i stambenih jedinica, stanovnicima bi bila dostupna bašta, tekuća voda koja bi se pribavljala iz oblaka i kišnice, a strujom bi ih snabevali veliki solarni paneli.

Iako bi temperatura na toj visini bila oko -40 stepeni Celzijusa, a stanje približno vakuumu, iz firme se nadaju da, imajući u vidu da astronauti mesecima žive na Međunarodnoj svemirskoj stanici, to nije toliko strašno.

kurir.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter