Izvor:
06.04.2017 u 19:57
0

Verovali su da je ceo svemir SATKAN OD TAMNE MATERIJE, a sada sumnjaju da UOPŠTE POSTOJI!

Misteriozna "tamna materija", za koju većina astrofizičara danas veruje da predstavlja čak 68 posto svemira, možda uopšte ne postoji, pokazalo je novo istraživanje američko-mađarskog naučničkog tima.

Iako ne postoje direktni dokazi postojanja tamne energije, a naučnici nemaju ideju o mehanizmu koji bi mogao da je uzrokuje, ipak je prihvataju jer najbolje opisuje svemir kakvog ga vidimo danas.

Svemir je verovatno nastao u Velikom prasku, pre 13,8 milijardi godina, i od tad se širi. Do tog zaključka se došlo kada su naučnici otkrili da se galaksije udaljavaju jedna od druge, kao i da se udaljenije galaksije odmiču brže.

U drugoj polovini 20. veka, otkriveno je da postojeći model svemira koji ne može da objasni putanje zvezda unutar galaksija. Rešenje je pronađeno u 'tamnoj materiji', česticama koje nemaju naelektrisanje i s 'vidljivom materijom' međudeluju isključivo putem gravitacione sile.

Devedesetih godina prošlog veka, naučnici su došli do saznanja da se svemir širi brže nego što bi trebalo, s obzirom na tadašnje razumevanje. Predložili su ideju 'tamne energije', koja uzrokuje ubrzano širenje.

Kada su pokušali da je matematički prikažu, dobili su rezultat prema kojem se čak 68 posto svemira sastoji od tamne energije. Oko 27 posto svemira sastoji se od tamne materije, a tek 5 posto od vidljive materije.

Takva razmera univerzuma savršeno se poklapala s izmerenim podacima, te je postala prihvaćena među astrofizičarima i kosmolozima, iako niko nije znao šta bi zapravo bila tamna energija.

U novom istraživanju, student Gabor Rac i profesor Laslo Dobos došli su na ideju da bi se izmereni podaci o širenju svemira mogli objasniti i neravnomernim širenjem, u kojem se različiti delovi svemira šire različitim brzinama, dok je vrednost koju danas smatramo brzinom širenja zapravo samo prosek.

Rac i Dobos su izradili tri računarska modela i uporedili ih – postojeći prihvaćeni model s tamnom energijom (LCDM), svoj model neravnomernog širenja (AvERA) i zastareli Ajnštajn – De Siter model.

Pokazali su kako njihov model jednako dobro objašnjava opažene podatke kao i model s tamnom energijom, ali ne tvrdi kako se 68 posto svemira sastoji od nečega što niko ne razume šta je.

Njihov model se čak pokazao i boljim u objašnjavanju prividne razlike u nekadašnjoj i današnjoj brzini širenja svemira.

Radi se o vrlo zanimljivoj ideji o kojoj će se sigurno mnogo raspravljati, a za očekivati je da će i drugi timovi pokušati da naprave svoje modele. Ipak, još je prerano reći hoće li novi model zameniti ideju postojanja tamne energije, piše Jutarnji list.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter