Izvor:
26.01.2018 u 23:52
0

MISTERIOZNA OLUPINA: Isplivala iz mulja reke i krije zastrašujuću tajnu! (VIDEO)

Ostaci drvenog broda pronađenog u blatu u rečnoj delti u Alabami mogli bi da pripadaju Klotildi, poslednjem brodu koji je ilegalno prevozio robove u SAD pre gotovo 160 godina, piše Daily Mail.

Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska oseka, a pronašao ju je novinar Ben Rejns, koji je otad u kontaktu sa stručnjacima koji pokušavaju da utvrde da li je reč o tom legendarnom brodu.

Istorijski podaci govore kako je kapetan broda Vilijem Foster po dolasku u Mobil Bej 1860. godine brod spalio i potopio, a olupina u mulju pronađena je tek nekoliko milja od tog mesta. Na olupini su vidljivi i tragovi gorenja, kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog razdoblja. "Definitivno možete reći možda, a možda čak i malo više od toga, jer je lokacija tačna, izgleda da je gradnja ispravna, iz pravog razdoblja, a čini se i kako je brod izgoreo", rekao je Greg Kuk, arheolog sa univerziteta Vest Florida.

Džon Braten, koji radi sa njim na istraživanju brodskih olupina, za AL.com rekao je kako "ništa ne upućuje na to da nije Klotilda, a nekoliko stvari upućuje na to da jeste".

Iako je Tomas Džeferson 1807. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još decenijama. Glavna luka za dovoz bila je upravo u zalivu Mobil. Brod je 1860. godine isporučio 110 robova u Mobil – godinu dana pre izbijanja američkog građanskog rata, a to je poslednji poznati slučaj broda koji je prevozio robove u SAD.

Otkriće misteriozne olupine dolazi nakon neuspeha brojnih istraživača koji su pokušavali da pronađi legendarni brod tokom godina.

Srbijadanas.com
Foto: Youtube-printscreen/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter