Izvor:
05.07.2018 u 06:07
0

EKSPLOZIJA ZVEZDA: Trajala je neočekivano kratko!

Eksplozija se dogodila na udaljenosti od oko 200 miliona svetlosnih godina, a u svemir je odaslala zračenje u gotovo svim delovima elektromagnetskog spektra i čestice velikih brzina od oko 20.000 km u sekundi čija se temperatura procenjuje na oko 8.900 Celzijusa. Trajala je neočekivano kratko.

Uobičajeno velike eksplozije zvezda vrhunac dosežu kroz nekoliko nedelja, ali ova ga je postigla u samo dva dana i zatim počela da slabi.

Fenomen koji je nazvan AT2018cow i dobio je nadimak Krava, prvi je zabeležio teleskop ATLAS promatračnice Kek u Mauna Kei na Havajima, ali posmatranju se ubrzo pridružilo 20-ak drugih teleskopa.

Supernove u svojim bljeskovima mogu stvoriti više svetlosti i energije od našeg Sunca za ceo njegovog životni vek, odnosno više od celih galaksija. Smatraju se najsjajnijim eksplozijama u svemiru, ali Krava ih je nedvosmisleno zasenila.

Astronomi su u početku mislili da se eksplozija dogodila u Mlečnom putu jer je tako sjajna, međutim, kineska spektroskopska analiza pokazala je da potiče iz galaksije poznate kao CGCG 137-068 u sazvežđu Herkules.

Postoji mogućnost da je odaslala gravitacijske talase kakvi se očekuju u eksplozijama supernova, ali nažalost detektori LIGO-a koji beleže takve pojave, bili su isključeni zbog radova na održavanju.

Svemirske eksplozije obično imaju određena prepoznatljiva svojstva, odnosno potpise koji se mogu iščitati iz spektralnih linija njihovog zračenja. Ove linije otkrivaju atome koji imaju karakteristične frekvencije u kojima apsorbuju zračenja. Ali zanimljivo je da Krava nema nikakvih prepoznatljivih spektralnih linija.

Naučnici pretpostavljaju da bi jedno moguće tumačenje moglo biti da je reč o relativno retkoj supernovi Tipa Ic. U takvim eksplozijama masivne zvezde odbacuju spoljne slojeve helijuma i vodonika ili su oni gravitacijom odvučeni iz njih, dok njihovo jezgro kolabira. Supernove Tipa Ic razlikuju se od ostalih u kategoriji po tome što nemaju spektralnu liniju silicijuma, karakterističnu za Ia, ni helijuma tipičnu za Ib, ni vodonika koje imaju supernove Tipa II.

Izvor: Alo
Foto: twitter / online biz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter