NEĆETE VEROVATI: Evo šta se dešava kada samo pet dana ne koristite facebook!

Mnogi ovih dana pričaju o gašenju svojih Facebook profila, ali nisu ni svesni da bi to moglo da utiče ne samo na nivo zaštite privatnosti, već i na zdravlje.

Zavisnost od društvenih mreža nije nova tema, ali sada, u kontekstu akcije "Obrišite Facebook", koja je zaživela nakon skandala sa curenjem privatnih podataka korisnika, stiže i vest od dejstvu te odluke na fizičko i psihičko zdravlje. Naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu istraživali su učinke gašenja Facebook profila na nivo stresa i, uopšte, psihofizičko stanje osobe i pokazalo se da zaista postoje.

Kao što obrazlažu šta vam se desi u telu kad ne pušite samo osam sati, tako i za "odvikavanje" od Fejsa prepoznaju beneficije za samo pet dana.

Petodnevna pauza od Facebooka dovodi do smanjenja hormona stresa, kortizola, - kaže doktor Erik Vanman koji je radio na istraživanju. Međutim, na jedan efekat nije se računalo.

- Iako su korisnici pokazali poboljšanje u nivou stresa, takođe su se izjasnili i o tome da su se osećali manje srećno. Rekli su da su osećali veće nezadovoljstvo svojim životom i da su se radovali povratku na Facebook - dodaje Vanman.

U istraživanju je učestvovalo 138 ljudi.

Facebook je postao bitan društveni alat za milione korisnika i očigledno pruža mnoge prednosti. Ipak, upravo zbog toga što prenosi informacije tolikom broju ljudi, može predstavljati izvor stresa. Čini se da ljudi uzimaju odmor od Facebooka, jer se osećaju previše nervozno, ali vraćaju mu se čim osete nezadovoljstvo ili manjak sreće jer su odvojeni od svojih prijatelja - zaključuje Vanman.

Pa, sad kad to znate, "dozirajte" društvene mreže po želji i potrebi.

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live