Izvor:
26.11.2017 u 14:38
0

SAJBER KRIMINAL: Ne kupujte deci ove digitalne igračke nisu bezbedne! (VIDEO)

Prema novom izveštaju britanskog Udruženja za zaštitu potrošača, ni digitalne igračke nisu bezbedne od sajber kriminalaca.

Igračkama poput Furby Connecta moguće je pristupiti putem Wi-Fija ili bluetootha. To ne znači da će sajber kriminalci moći da pretvore igračku u nešto destruktivno, ali da će, ako budu u dometu, moći putem nje da šalju poruke.

Ovaj propust u bezbednosti hit-igračaka za ovogodišnju prazničnu sezonu istaklo je potrošačko udruženje Which? koje je, piše The Sun, unajmilo hakere da testiraju sajber bezbednost Furby Connecta, i-Que Intelligent Robota, Toy-fi Teddyja, kao i CloudPetsa.

Kako stvari stoje, nijedna od ovih igračaka nema instalirane zaštitne mere i korisnicima ne garantuje da su igračke u rukama njihove dece bezbedne od špijunaže.

Sve ove igračke dostupne su potrošačima iz celog sveta putem interneta, što znači da i ovdašnji roditelji moraju malo da pripaze prilikom biranja digitalnih igračaka za svoje mališane.


Alex Neill iz udruženja Which? je naglasio da su "igračke koje se bežično spajaju na druge uređaje svakim danom sve popularnije, ali kao što istraživanje pokazuje, svako ko odluči da ih kupi moraće to da učini s merom opreza".

Nil nastavlja: "Bezbednost mora da bude apsolutni prioritet kod svake igračke. Ako ne možete da je garantujete, to znači da ne smete da prodajete proizvod".

Zvanični odgovor

Svi proizvođači rizičnih igračaka dali su sličan komentar, naglasivši da se bezbednost igračke smatra 'najvećim prioritetom' i da je pokušaj hakovanja ili pristupa igrački putem Bluetootha jednostavan, dok pripreme za sam upad nisu.

Kako god bilo, svi proizvođači čiji proizvodi spadaju na rizičnu listu moraće da poboljšaju zaštitu ili prate oštre regulative koje Evropska unija diktira za ovakvu vrstu proizvoda.

B92.net
Foto: Arhiva/Youtube-printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter