NASA UŽIVO: Najnovija kapsula "Dragon" za prevoz ljudi prikačila se na Međunarodnu svemirsku stanicu! (VIDEO)

 Najnovija američka kapsula za astronaute prikačila se na Međunarodnu svemirsku štanicu kao deo svoje demonstracione misije.

Kapsula "Dragon" (Zmaj) lansirala je u subotu lansirala privatna kalifornijska kompanija SpejsEks, to je ujedno i poslednji u nizu testova koje kapsula mora da prođe pre nego što dobije odobrenje od NASE za prevoz ljudi, prenosi BBC.

Jedini putnik u kapsuli bila je lutka u prirodnoj veličini, "Ripli", nazvana po glavnoj junakinji serijala "Osmi putnik", težine oko 90 kilograma, a kako se navodi, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, astronauti bi mogli da lete u "Dragonu" već u julu.

Kapsula je prvi kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom imala u 11:15 po srednjoevropskom vremenu, u trenutku kada se stanica nalazila iznad okeana, severno od Novog Zelanda, a 10 minuta kasnije potvrđeno je da se bezbedno prikačila.

Letelica se približila Stanici, sa prednje strane i koristila je kompjutere i senzore za navođenje, a astronauti koji se nalaze na svemirskoj stanici nadgledali su pomoću HD kamera sletanje, kako bi bili sigurni da se sve odvoja po planu.

Kapsula će do petka biti na Svemirskoj stanici, nakon čega će biti vraćena na zemlju.

Navodi se i da je to faza misije koje se osnivač kompanije SpejsEks Elon Mask najviše plaši - brzog spuštanja kroz atmosferu.

"Trebalo bi da bude ok. Sve što do sada znamo izgleda pozitivno. Dok nešto ne krene po zlu, misliću da ćemo prevoziti ljude ove godine, ovog leta", rekao je Mask.

NASA je privatnim kompanijama "Spejs Eks" i "Boing" dala osam milijardi dolara da sagrade i upravljaju kapsulama sa posadom kako bi astraonute prebacivale do svemirske stanice i vraćale na Zemlju. 

Kako objašnjava Glas Amerike, sada su ruske rakete jedini način da astronauti stignu do Međunarodne svemirske stanice koja se nalazi na 400 kilometara od Zemlje.

Međutim, cene vožnje ruskim raketama "Sojuz" su tokom godina drastično skočile - NASA trenutno plaća 82 miliona po sedištu.

Pogledaj video:

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/printscreen/WC Daily
Video: Youtube/WC Daily

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Provodadžija  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Novajlije reality  
13:55  Vesti  
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
20:00  Upoznajte Novajlije  
21:00  Provodadžija  
22:00  Sudbine  
23:00  Novajlije reality