Izvor:
22.05.2019 u 06:52
0

ŽIVOT NA MARSU JE MOGUĆ? Patent svetskog značaja koji će otvoriti oči planeti!

Da li je moguće? Ima li života na Marsu?

Otkad je Mariner 4 sonda izvela prvu uspešnu posetu Crvenoj planeti – let u julu 1965. – poslali smo niz misija koje su nam dale sve vrste fascinantnih informacija o bliskom susedu Zemlje – ali ne i odgovor na jedino pitanje koje je zaista važno. Ali postoji tehnologija koja može konačno da promeni igru.

Ovo je analitička laboratorijska fioka, ili ALD – sofisticirana kutija sa tri instrumenta koja će ispitati uzorke kamenja za hemijske otiske biologije.

U četvrtak je blago podignuta dizalicom i spuštena u rover EkoMars "Rosalind Franklin", kolica sa šest kotača koja će je preneti preko Okia ravnice Marsa 2021. godine.

Robot od 300 kilograma, koji zajednički razvijaju evropske i ruske svemirske agencije, imaće bušilicu koja može kopati i do 2 m ispod prašne površine planete.

Uzorci koje ovaj alat bude povukao sa površine planete biće predat kroz vrata ALD-a, odakle će različiti mehanizmi unutar njega, zgnječiti i pripremiti prahove koji se mogu izručiti u male čaše za analizu.

To će biti forenzičko ispitivanje koje če posmatrati sve aspekte sastava uzoraka.

Svi prethodni roveri nisu odgovorili na veliko pitanje. Oni su u suštini samo ispitivali da li su uslovi na Marsu danas ili u prošlosti bili povoljni za život – ako je ikada postojao. Oni zapravo nisu imali potrebnu opremu za istinski otkrivanje biomarkera.

Rosalind Franklin će biti drugačija. ALD od 54 kg izgrađen je specijalno za traženje kompleksnih organskih molekula koji nastaju iz životnih procesa.

Integracija je bila spora i promišljena, razumljivo: ALD je na mnogo načina ključni element misije Rosalind Franklin.

– Divno je videti srce rovera sada instalirano- kaže Sue Horne, šef istraživanja svemira u svemirskoj agenciji Velike Britanije.

– Analitička laboratorijska kutija je ključna za testiranje uzoraka Marsa na roveru, omogućujući nam da razumemo geologiju i potencijalno identifikujemo potpise života na Marsu. Ne mogu sačekati da vidim koja otkrića čekaju da budu otkrivena od strane ovog britanski izgrađenog rovera.

Inženjeri u kompaniji Airbus UK sada rade tri smene dnevno kako bi rover bio završen.

Happytv.rs
Foto: BBC/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter