Izvor:
28.05.2019 u 16:43
0

STRANE KOMPANIJE : Kina nas tera da delimo tehnologiju, u suprotnom nema saradnje!

Broj stranih kompanija koje su prinuđene da dele svoju tehnologiju sa kineskim partnerima kao uslov da posluju u toj zemlji udvostručio se u poslednje dve godine, saopštila je Evropska privredna komora u Kini.

Svaka peta kompanija koja je odgovorila na anketu Komore izjavila je da je bila prinuđena da pristane na "transfer tehnologije" da bi pristupila kineskom tržištu, dok je po anketi iz 2017. njihov broj bio 10 odsto, javlja list Tajm (Time).

– Stvaranje otvorenog i fer tržišta, što evropske kompanije očekuju od Kine, uklonilo bi svako opravdanje za postojeći trgovinski rat između SAD i Kine – navodi Evropska privredna komora.

Američki predsednik Donald Tramp počeo je da diže tarife na kineski uvoz prošlog jula upravo zbog žalbi da Peking krade tehnologiju ili pritiska strane kompanije da je dele.

Kompanije koje žele da posluju u Kini često su primorane da uđu u zajednička ulaganja kao manjinski partneri sa državnim firmama, što stvara pritisak na njih da podele tehnologiju i znanje, navodi Tajm.

Prema anketi, ovaj pritisak je prijavilo 30 odsto kompanija u naftnoj i hemijskoj industriji, 28 odsto firmi u industriji medicinske operme, 27 odsto farmaceutskih kompanija i 21 odsto firmi u autoindustriji.

Komora je rekla da 72 odsto njenih anketiranih članova smatra da će različite prepreke za ulaganje u Kini ostati na snazi ili se pojačati u narednih pet godina.

Sa druge strane, glasilo Komunističke partije Kine People’s Daily tvrdi da su žalbe „fabrikacije" i da ne postoji politika primoravanja stranih kompanija da dele tehnologiju.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter