STRANE KOMPANIJE : Kina nas tera da delimo tehnologiju, u suprotnom nema saradnje!

 

Broj stranih kompanija koje su prinuđene da dele svoju tehnologiju sa kineskim partnerima kao uslov da posluju u toj zemlji udvostručio se u poslednje dve godine, saopštila je Evropska privredna komora u Kini.

Svaka peta kompanija koja je odgovorila na anketu Komore izjavila je da je bila prinuđena da pristane na "transfer tehnologije" da bi pristupila kineskom tržištu, dok je po anketi iz 2017. njihov broj bio 10 odsto, javlja list Tajm (Time).

- Stvaranje otvorenog i fer tržišta, što evropske kompanije očekuju od Kine, uklonilo bi svako opravdanje za postojeći trgovinski rat između SAD i Kine - navodi Evropska privredna komora.

Američki predsednik Donald Tramp počeo je da diže tarife na kineski uvoz prošlog jula upravo zbog žalbi da Peking krade tehnologiju ili pritiska strane kompanije da je dele.

Kompanije koje žele da posluju u Kini često su primorane da uđu u zajednička ulaganja kao manjinski partneri sa državnim firmama, što stvara pritisak na njih da podele tehnologiju i znanje, navodi Tajm.

Prema anketi, ovaj pritisak je prijavilo 30 odsto kompanija u naftnoj i hemijskoj industriji, 28 odsto firmi u industriji medicinske operme, 27 odsto farmaceutskih kompanija i 21 odsto firmi u autoindustriji.

Komora je rekla da 72 odsto njenih anketiranih članova smatra da će različite prepreke za ulaganje u Kini ostati na snazi ili se pojačati u narednih pet godina.

Sa druge strane, glasilo Komunističke partije Kine People’s Daily tvrdi da su žalbe „fabrikacije" i da ne postoji politika primoravanja stranih kompanija da dele tehnologiju.

 

 

Izvor: Blic
Foto: Pixabay 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality