Izvor:
02.06.2019 u 10:34
0

KNJIGA O TESLI ZA AMERIČKE NASTAVNIKE: U Kolarčevoj zadužbini predstavljeni su najuspešniji radovi života i dela Tesle!

Teslina fondacija iz Filadelfije organizovaće danas u Beogradu konferenciju sa više od 20 učesnika, među kojima je specijalni gost izvršni direktor poslednje Tesline laboratorije – Vordenklif, na njujorškom Long Ajlendu, Mark Alesi.

– Na konferenciji u Kolarčevoj zadužbini biće predstavljeni najuspešniji radovi nastali u cilju promovisanja života i dela Nikole Tesle, genija koji je promenio svet – rekao je predsednik Fondacije Nikola Lončar.

Prema njegovim rečima, cilj skupa "Teslin narod", kao i konferencije koja se na dan smrti velikog naučnika svakog Božića održava u njujorškom hotelu "Njujorker", u kome je živeo poslednjih godina, jeste da se predstavi što veći broj ljudi koje se bave njegovim životom i delom, a koji su postigli zavidne rezulatate u različitim oblastima.

Alesijev dolazak na konferenciju će, kako kaže Lončar, biti prilika i da se uspostavi most između beogadskog Muzeja "Nikola Tesla" i laboratorije Vordenklif koja bi uskoro trebalo da postane muzej.

Tesla je tu čuvenu laboratoriju zasnovanu na najrevolucionarnijim idejama i postrojenje za bežicnu komunikaciju i bežicni prenos energije počeo da gradi 1901. godine.

– To je jedina laboratorija u kojoj je Tesla radio a postoji i danas. Ona je verovatno, pored beogradskog Muzeja Nikole Telse, najznačajnije svedočanstvo o delu velikog svetskog genija – rekao je Lončar i dodao da je kompleks nedavno uvršten na listu američke nacionalne istorijske baštine.

On je podsetio da je Tesla u SAD proveo 59 godina i da je zato red da konačno dobije i zvanični centar, za čije potpuno uređenje je, dodao je, potrebna i podrška Srbije i Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, za početak je neophodna pomoć beogradskog Muzeja kako bi Muzej Vordenklif bio sazdan na proverenim činjenicama.

Naučni centar Tesla je u Vordenklifu zahvaljujući donacijama otkupio 2013. godine 6,5 hektara zemljišta na kome se nalazi, rekao je Lončar i podsetio da je akciju pokrenuo Metju Inman, onlajn strip crtač koji se pridružio akciji Centra, i od darodavaca iz 108 država prikupio oko milion dolara.

Prema njegovim rečima, plan je da se na Long Ajlendu otovori Teslin muzej i naučni kompleks i u tom cilju prikupljeno je oko 10 miliona dolara, od kojih je milion donacija kompanije Tesla Motors.

Fondacija iz Filadelfije ima cilj da promoviše život i delo Nikole Tesle, a radi i na tome da Teslu i njegovo delo uvede u američki obrazovni sistem.

– Godinama postavljamo isto pitanje ko je bio toliko moćan da čoveka koji je napravio drugu industrijsku revolucij istisne iz američke istorije – kazao je Lončar i dodao da Fondacija priprema i knjigu o Tesli za američke nastavnike koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine, ali i dramu o Teslinom životu koju bi sva deca na svetu besplatno mogla da gledaju u školama.

Izvor:naslovi.net
Foto: Facebook/Zaduzbina.Ilije.M.Kolarca

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter