SEMAFORI BUDUĆNOSTI PO MERI PEŠAKA: Proces će se odvijati za svega nekoliko sekundi!

Iako su pešacima već dati načini da donekle kontrolišu semafore, fizički tasteri uglavnom ne donose velike promjene, te ne utiču bitno na bezbednost tokom prelaženja ulice. Austrijski istraživači mogli bi da ponude rješenje za ovaj problem, a u obliku semafora koji će se baviti namjerama pešaka.

Naime, radi se o semaforima koji su opremljeni kamerama, zahvaljujući čemu mogu da detektuju pješake koji namjeravaju da pređu ulicu. Sistem „računarskog vida“ skenira određenu površinu, te semaforu šalje signal kada se jedan ili više pešaka pojavi na poziciji koja je označena kao mjesto za prelaženje ulice.

Čitav proces se odvija za nekoliko sekundi, te kreatori tvrde da je kraći od vremena koje je nekom pješaku potrebno da dohvati fizički taster u okviru običnog semafora. Pored toga sistem je fleksibilan, pa može da produži trajanje zelenog svjetla ukoliko detektuje veću grupu ljudi na prelazu, ili se vrati na crveno svjetlo odmah pošto primijeti da na prelazu nema pešaka.

Ovo nije samo eksperimentalni projekta, te bi prvi ovakav semafor trebalo da se pojavi u Beču do kraja 2020. godine. Proći će još neko vrijeme dok ovakvi sistemi ne zamijene fizičke tastere širom svijeta, ali je ovo ipak važan korak u smjeru bezbednijeg pešačkog života.

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30   Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro