Izvor:
24.09.2019 u 14:02
0

Loše spavate? Nauka otkriva presudni uzrok!

Problemi koncentracije i pažnje izazvane nesanicom ili lošim spavanjem mogu biti olakšani, rezultati su jedne skorašnje studije.

Prvo istraživanje

Istraživanje je obuhvatilo 44 volontera, starosti od 21 do 50 godina. Za tri dana dobili su neograničen pristup hrani i piću tokom dana, ali im je bilo dozvoljeno da spavaju samo četiri sata noću.

„Odrasli troše oko 500 kalorija tokom dodatnih sati noću kada im je san ograničen,“ izjavio je u univerzitetskom saopštenju stariji autor Dejvid Dinges, direktor jedinice za eksperimentalnu psihijatriju na Univerzitetu u Pensilvaniji u Filadelfiji.

Četvrte noći, oko polovina učesnika je nastavila sa neograničenim pristupom hrani i piću. Drugoj polovini je bila ograničena voda posle 22 sata, a otišli su na spavanje u 4 ujutru.

U 2 sata ujutru svake od četiri noći, učesnici su prošli testove za merenje pamćenja, sposobnost razmišljanja, pospanost, nivo stresa i nivo raspoloženja.

Posle četvrte noći ograničenja sna, osobe koje su manje jele tokom noći imale su bolje vreme reakcije i manje popuštanje pažnje od osoba koje su jele tokom noći.

Rezultati studije su nedavno predstavljeni na godišnjem sastanku Profesionalnih udruženja za istraživanje spavanja u Sijetlu. Nalazi su preliminarni jer još nisu recenzirani niti objavljeni u zvaničnim medicinskim časopisima.

Drugo istraživanje

U drugoj studiji, isti tim istraživača ustanovio je da odrasli sa hroničnim nedostatkom sna imaju smanjeni metabolizam. Istraživači su predložili da će osobe možda morati da „nadoknade“ ovaj „mali“ gubitak kalorija kroz povećanje fizičkih aktivnosti ili smanjenje unosa kalorija kako bi sprečili gojenje posle spavanja.

Ova studija je obuhvatila 36 zdravih odraslih osoba starosti od 21 do 50 godina. Koliko energije njihova tela koriste kada su opušteni – mereno je posle normalnog noćnog spavanja i nakon pet noći spavanja od po samo četiri sata noću.

Za vreme „lošeg“ (kratkog) spavanja metabolizam se „smanjio“, a nakon normalnog spavanja i odmaranja vraćao se u normalno stanje.

Glavni autor studije Namni Goel, istraživač saradnik i profesor psihologije i psihijatrije na Univerzitetu u Pensilvaniji, izjavio je u saopštenju: „Kratko trajanje spavanja je značajan faktor rizika za povećanje telesne težine i gojaznost, naročito kod muškaraca Afroamerikanaca“.

Zapažanja

Opet se potvrdilo da neredovno spavanje i malo sna kao i nepravilna ishrana („noćno jedenje“) loše utiču na kvalitet spavanja i pospešuju gojaznost.

Krstarica
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter