Izvor:
15.10.2019 u 07:58
0

ZARAŽENIH APLIKACIJIJA SVE VIŠE: Instaliralo ih je više od 1,5 miliona korisnika!

Adware je vrsta softvera koji automatski prikazuje ili preuzima reklamni materijal na vaš uređaj.

Programeri aplikacija bi morali da obaveste korisnike kada njihov proizvod upotrebljava adware. Međutim, u Google Play prodavnici nadavno je otkriveno 15 novih aplikacija koje neprekidno prikazuju oglase u pozadini uređaja, bez znanja korisnika.

Stručnjaci za internet bezbednost iz Sophos Labsa upozoravaju da će, nakon što te aplikacije budu instalirane na vaš uređaj, one moći da preplave pametne telefone stotinama oglasa, bilo direktno – na ekranu, ili u pozadini.

Kada korisnik, neizbežno, pokuša da izbriše zlonamernu aplikaciju, ona menja sopstvenu ikonu, pa tada liči na neku od uobičajnih aplikacija za Android.

Jedna od aplikacija – Free Calls Messages, na posebno pametan način sprečava korisnike da je deinstaliraju. Kad se prvi put pokrene, aplikacija pokazuje poruku koja kaže da "Program nije kompatibilan sa uređajem". Običnim korisnicima ova poruka može da zvuči kao da se aplikacija jednostavno srušila ili da ne funkcioniše, što ovde nije slučaj.

Posle prikazivanja poruke, aplikacija direktno povezuje korisnika sa aplikacijom Google Maps u Google Play prodavnici. To korisnika dovodi u zabludu da misli da bi Google Maps mogao da bude problem.

I dok se na kompjuteru podiže Google Maps, zlonamerna aplikacija menja sopstvenu ikonu kako bi korisniku onemogućila da je pronađe posle povratka na početni ekran. Aplikacija će se ponekada "prerušiti" u "bezbednosne kopije ili sistemske datoteke" kako bi zavarala korisnika.

Ostale štetne aplikacije koriste istu taktiku promene ikona kako bi izbegle otkrivanje. Neke to rade posle prvog pokretanja, drugi ikonu promene nakon nekoliko sati.

Iako je Google već uklonio svih 15 neželjenih aplikacija iz svoje Play prodavnice, te aplikacije do sada je instaliralo više od 1,5 miliona korisnika. Oni bi sada trebalo da ih lociraju i uklone sami.

Izvor: B92
Foto: Pixabay.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter