Izvor:
14.05.2016 u 14:19
0

PAMETNO SA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Velika je verovatnoća da drugi ne razumeju vaše objave

Deljenje stvari na društvenim mrežama poput Fejsbuka, Instagrama i Tvitera može da utiče na to kako vas drugi korisnici razumeju i doživljavaju, pokazuju istraživanja.

Najnoviju studiju o ovoj temi sproveli su istraživači sa Univerziteta u Pekingu i Kornel Univerziteta. Onu su pratili korisnike društvene mreže Veibo (Weibo), kineskog sajta sličnog Tviteru.

Studenti podeljenji u dve grupe, čitali su po 40 poruka (objava) koje korisnici ostavljaju na pomenutoj društvenoj mreži.

Iako su čitali iste poruke, studenti ih nisu isto shvatili.

Naime, jednoj grupi je bilo omogućeno da odgovaraju i postavljaju pitanja na objave koje su čitali a studenti iz druge grupe nisu bili u mogućnosti da ih komentarišu. Ispostavilo se da su njihova shvatanja onoga što su čitali i načina na koji su doživeli osobe koje su pisale te objave – potpuno različita.

Ono što je zajedničko za obe grupe jeste da nisu razumeli ono što su čitali na pravi način.

Posle istraživanja naučnicima se činilo da je jedno pitanje obeležilo celi projekat? ,,Da li nas objave na društvenim mrežama čine površnim i plitikim?'' (pitanje se odnosi na sve, i na one koji pišu i na one koji čitaju)

Zaključak studije je da rezultati daju važan uvid na to kako internet tehnologije utiču na čitanje i učenje.

Deleći naše misli ali odgovarajući i na tuđe objave mi se ustvari konstantno trudimo da namećemo svoje mišljenje bez želje da usvajamo nešto novo i učimo, smatraju naučnici.

Nekoliko rečenica napisanih na društenim mrežama može da promeni mišljenje drugih o vama, može da dovede do toga da budete potpuno pogrešno protumačeni, što će se i desiti u većini slučajeva prema ovim istraživanjima.

Ipak, istraživanje ne pokazuje da su društvene mreže kao takve loše za nas – ono šta studija sugeriše jeste da moramo biti pametni kada koristimo društvene mreže.

Poenta je da treba uvek da se trudimo da izvučemo sve prednosti a da izbegnemo potencijalne nedostatke ovakvog vida komunikacije.

HappyTv.rs
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter