Izvor:
24.02.2017 u 17:59
0

Srpsko čudo: NOVA RAKETA SA 25 KM PRECIZNO MOŽE UĆI KROZ PROZOR (VIDEO)

Srpski inženjeri razvili su navođenu raketu, koja je toliko precizna da sa 25 kilometara može da uđe kroz prozor. Radi se o postojećem raketnom sistemu ALAS, koji je u međuvremenu modifikovan i unapređen, i koji je svoje kupce našao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Raketni sistem ALAS nije nepoznanica, niti novitet kada je u pitanju naoružanje, pa je i ove, kao i ranijih godina našao svoje mesto na sajmu naoružanja IDEX 2017 u Abu Dabiju. U pitanju je raketa zemlja-zemlja, koja je u međuvremenu značajno poboljšana.

U Abu Dabiju je juče prvi put prikazan i video snimak uspešnog probnog gađanja rakete ALAS na poligonu Ministarstva odbrane u Nikincima. Da stvar bude još zanimljivija, ona je lansirana sa vozila oružanih snaga Emirata "Nimr".

– Na sajmu je pokazan snimak na kome se vidi da je raketa dokazala svoj koncept i da je na pravom putu da krene u serijsku proizvodnju. Srpske firme rade projektovanje, razvoj i testiranje rakete, dok će firma "Earth" iz UEA serijski da ih proizvodi za svoje potrebe. Ove rakete mogu da se koriste na kopnu (zemlja-zemlja) ili da se lansiraju sa patrolnih čamaca (more-more), kaže za "Blic" urednik portala "Tango six" Petar Vojinović.

Srpske kompanije "Jugoimport" i "EDePro" su još 2013. godine potpisale ugovor sa UAE, odnosno njihovom kompanijom "EARTH" o razvoju rakete zemlja-zemlja ALAS. Tome je prisustvovao i tadašnji prvi potpredsednik vlade, a danas premijer Aleksandar Vučić.

Inženjer kompanije "EDePro" Goran Memon objašnjava da je verifikacija prototipa sistema ALAS u završnoj fazi. On navodi da je na njemu osposobljena platforma da pogodi cilj na željenoj daljini, da ima TV sistem za navođenje i komunikaciju putem optičkog kabla.

POGLEDAJTE:

Izvor: Blic
Foto: YouTube Printscreen/TangoSix

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter