Izvor:
22.03.2017 u 08:13
0

MAGIČNA OSTRVA SATURNOVOG MESECA: Otkrivena tajna nestajućih područja na Titanu!

Ma kako egzotično i negostoljubivo delovao, Titan, na kome vlada temperatura od minus 179 stepeni Celzijusa, ipak je Zemlji najsličnije nebesko telo u Sunčevom sistemu – zahvaljujući složenim površinskim karakteristikama: Saturnov mesec ima prečnik 5.150 kilometara, gustu atmosferu, velika prostranstva pod dinama, reke, jezera i ostrva, kao i redovan ciklus kretanja tečnosti. Za razliku od vodenog sistema Zemlje, ovde su glavne komponente ugljovodonici metan i etan.

Jedno od najspektakularnijih otkrića Nasine sinde "Kasini" jesu "magična" ostrva, zagonetna područja u velikim severnim jezerima Titana kojih na snimcima čas ima, čas nema. Astronomi do sada nisu mogli da objasne ovaj fenomen, jer se na osnovu refleksija na površini jezera nije moglo zaključiti od čega se sastoje, niti zbog čega su ponekad tu, a ponekad ne.

Tim naučnika okupljen oko Majkla Malaske iz Nasine Laboratorije za mlaznu propulziju misli da je rešio misteriju: oni prepostavljaju da nije reč o santama zaleđenog ugljovodonika, kao što se do sada mislilo, već o velikim područjima mehurića gasa. Do tog zaključka su došli na osnovu novijih podataka koje je prikupila sonda "Kasini". Oni pokazuju da sadržaj metana i etana u jezerima i rekama na Titanu varira od regije od regije.

Laboratorijski eksperimenti su pokazali da pri susretu različitih mešavina ugljovodonika, na primer, po jakoj kiši ili na ušćima reka, ponekad dolazi do oslobađanja velike količina azota i stvaranja pene. Promena temperature u dubini takođe može da dovede do stvaranja etanskog leda i kasnije oslobađanja mehurića gasa.

Na osnovu naših istraživanja prilično smo sigurni da u jezerima na Titanu mogu da nastanu područja pod mehurićima, i to češće nego što smo do sada mislili – navodi Džejson Hofgartner iz Laboratorije za mlaznu propulziju u studiji, objavljenoj u stručnom časopisu "Ikarus".

Za oko mesec dana nova merenja sonde "Kasini" mogla bi da potvrde ovu tezu o uzroku "magičnih" ostrva: sonda će 22. aprila poslednji put proleteti pored egzotičnog satelita i napraviti nove radarske snimke. Posle 20 godina u svemiru, "Kasini" će uskoro ponestati goriva, pa bi od aprila 2017. postepeno trebalo da se približiva Saturnovoj atmosferi, gde će 15. septembra zauvek nestati.

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter / NASA

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter