Izvor:
08.05.2017 u 08:16
0

SONDA DŽUNO POSLALA PRVE PODATKE: Ovo se do sada nije znalo o Jupiteru!

Sonda Džuno (Junona, eng. Juno) kruži oko Jupitera već gotovo godinu dana, a sada je poslala i prve podatke.

Oni su prezentovani na godišnjoj konferenciji Evropske unije geologa, a deluje da bi mogli da promene naše shvatanje najveće planete u Sunčevom sistemu.

Ranije opservacije sonde Galileo sugerisale su da je Jupiter ima čvrsto jezgro od vodonika i metala, ali novi podaci to dovode u pitanje.

Deluje da unutrašnji slojevi Gasovitog džina uopšte nisu jednolični.

Takođe, važno otkriće je i da je magnetno polje Jupitera mnogo moćnije, nego što se ranije mislilo. Već je poznato da je to polje najveća struktura u Sunčevom sistemu, a novi podaci pokazuju i da je 40 puta snažnije od Zemljinog.

Sve te informacije dobili smo od prvih pet orbita sonde Džuno. Letelica bi trebalo da napravi još barem osam "krugova", pre nego što okonča svoju misiju u julu 2018. ali se može desiti i da će raditi nešto duže.

Izvor:b92.net
Foto:Twitter/Bill_Nye_Tho__

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter