Izvor:
18.05.2017 u 15:41
0

ŽENE, TRUDNOĆA VIŠE NIJE PROBLEM: Napravljeni jajnici od želatina!

Naučnici su proizveli funkcionalne jajnike od želatina, koje su uspešno upotrebili kod miševa. Organi su napravljeni na 3D štampaču, a ženke su nakon transplantacije, bez ikakve dodatne terapije, razvile jajne ćelije, koje su oplođene prirodnim putem.

U članku objavljenom u časopisu “Nature Communications”, naučnici okupljeni oko Tereze Vudraf i Ramile Šah sa Severozapadnog univerziteta u Čikagu navode da su se mladunci normalno razvijali i sami imali potomstvo. Oni se nadaju da će na ovaj način plodnost sačuvati i žene kojima su jajnici oštećeni, na primer, usled hemoterapije.

Naročito lečenje raka može da ugrozi funkcionisanje jajnika, a tada je potrebna zamena kako bi se dugotrajno sačuvali plodnost i hormonske funkcije.

Da bi to postigli naučnici su tražili optimalan okvir, koji je trebalo da bude dovoljno stabilan da izdrži operaciju, ali i dovoljno porozan da bi mogao da se poveže sa okolnim tkivima. Odlučili su se za želatin, pri čemu su pri određenoj temperaturu složili nekoliko slojeva jedan na drugi, i to tako da formiraju ugao od 60 stepeni.

Ovakav kostur je obezbedio idealne uslove za folikule – strukture na čijim unutrašnjim zidovima sazrevaju jajne ćelije.

– Studija je pokazala da je arhitektura kostura presudna za preživljavanje folikula – kaže rukovodilac studije Ramila Šah.

Prednost 3D postupka je u tome što veličina konstrukcije može da se prilagodi starosti i veličini pacijentkinje, naglašavaju naučnici. U budućnosti bi te konstrukcije mogle da budu opremljene tkivom jajnika dotične žene ili matičnim ćelijama koje su iz njega dobijene.

– Studija je pokazala da proteze jajnika mogu dugotrajno da funkcionišu – navodi se u saopštenju Tereze Vudraf.

Izvor: Blic.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter