Izvor:
15.06.2017 u 03:27
0

ASTRONOMI DOŠLI DO NOVOG OTKRIĆA:Sunce je nekada imalo „zvezdu bliznakinju“!

Zvezde se često pojavljuju u skupovima od dve ili tri, a astronomi i astrofizičari su se dugo pitali zašto je to tako. Da li se ti parovi i trojke "rađaju" u grupi, kružeći oko iste tačke ili se jedna drugoj "uhvate" u gravitaciono polje. Nova analiza naučnika na Harvardu i Berkliju sugeriše da se zapravo sve zvezde rađaju kao blizanci i da je naše Sunce nekada imalo "društvo".

Otkrića objavljena u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society"zasnovana su na posmatranju novorođenih zvezda u velikom oblaku u sazvežđu Perseja.

Takvi oblaci prašine blokiraju svetlost zvezda koje se u njemu nalaze, ali srećom, radio talasi prolaze kroz tu tamu.

Tako je The Very Large Array teleskop nedavno mapirao mlade zvezde u sazvežđu Perseja, a naučnici su na osnovu toga napravili niz matematičkih modela, kako bi objasnili raspored zvezda.

Jedini logičan odgovor koji su dobili je da se zvezde mase slične Sunčevoj obično rađaju u paru. Tokom perioda od milion i više godina, oko 60 odsto blizanaca se razvoji, kažu autori, a ostali se dodatno zbliže.

Rezultate potvrđuju i kompjuterske simulacije koje su ranije pokazivale da se zvezde rađaju u paru, ali autori upozoravaju da je potrebno još provera ove hipoteze.

Ukoliko rezultati budu mogli da se ponove, dobićemo novi dokaz da je Sunce imalo svog (neidentičnog) blizanca na udaljenosti oko 17 puta većoj nego Neptun.

Naučnici su dugo sumnjali na postojanje tog "blizanca" kom su dali ime "Nemeza", jer su sumnjali da je baš on podstakao asteroid koji je istrebio dinosauruse da skrene ka Zemljinoj orbiti.

"Da, sasvim je moguće da je Nemeza postojala", rekao je jedan od autora Stiven Staler u objavljenom radu.

Ipak, nikad nije pronađena i ako je ikada postojala, mora da je pobegla gravitacionoj sili Sunca i odlutala negde duboko u Mlečni put.

Izvor:b92.net
Foto:Twitter/Vadim

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter