Izvor:
10.07.2017 u 16:51
0

DOŽIVEO JE NERVNI SLOM, SPAVAO 2 SATA DNEVNO: 10 nepoznatih stvari o Nikoli Tesli!

Da li ste znali da se slavni naučnik uopšte nije prezivao Tesla?

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih genijalaca svih vremena, Nikola Tesla.

Iako je danas njegovo ime svetski poznato, za života ga nisu baš toliko cenili.

Da li ste znali da je srpski naučnik nekada bio toliko siromašan da je morao da kopa kanale da bi preživeo?

Evo još nekih manje poznatih činjenica o Tesli:

1. Imao je fotografsko pamćenje
Bio je u stanju da pamti knjige, eksperimente, slike, vizije i činjenice s izvanrednom tačnošću.

2. Tvrdio je da ima vizije
Vizije su mu se navodno javljale u obliku iznenadnih bljeskova svetlosti,gde bi video kako treba da izgledaju njegovi izumi.

"Moj je mozak samo prijemnik, a u svemiru postoje jezgra iz kojih dobijamo znanje, snagu i inspiraciju. Ne znam da objasnim prirodu jezgra, ali znam da postoji", izjavio je jednom prilikom.

3. Verovao je da je primio poruku iz svemira

Čvsto je verovao u postojanje vanzemaljaca i odlučno tvrdio da nismo sami u svemiru. U leto 1899, kada se u Kolorado Springsu bavio razvojem mogućnosti prenošenja informacija sa velike udaljenosti, njegova oprema je primila seriju neobičnih signala za koje je Tesla tvrdio da potiču s druge planete.

"Imamo poruku s dalekog i nepoznatog sveta. Ona glasi: Jedan, dva, tri…", napisao je. Naučnici su 1996. rekonstruisali njegov eksperiment i ustanovili da je signal izazvan prolaskom Jupiterovog meseca kroz magnetno polje planeta.

4. Bio je pristalica numerologije
Bio je opsednut brojem tri. Svaki put kad je trebalo da uđe u zgradu prvo je morao da je obiđe tri puta, a živeo je na 33. spratu hotela.

5. Spavao je dva sata dnevno
Tesli je, čini se, dva sata sna dnevno bilo dovoljno da može normalno da funkcioniše.

6. Kopao je kanale
Tesla je 1884. otišao u SAD i ubrzo počeo da radi za Edisona. Nakon što je Edison obećao da će platiti 50.000 dolara osobi koja unapredi dizajn generatora jednosmerne struje, Tesla je pronašao rešenje. Edison je, ipak, odbio da plati, tvrdeći da se šalio. Tesla ga je ubrzo nakon toga napustio da bi osnovao svoju kompaniju, ali dok je tražio investitore bio je prisiljen da preživljava kopajući kanale.

7. Njegovo prezime je ustvari porodični nadimak
Nikola Tesla je poverio biografu Džonu O'Nilu da je pravo prezime njegove porodice bilo Draganić, ali jedan od njegovih predaka je imao jako isturene prednje zube, pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki za obradu drveta.

8. Doživeo je nervni slom
Tvrdio je da su mu čula toliko izoštrena da može da čuje grmljavinu na udaljenosti od 880 kilometara. Dok je živeo u Budimpešti zapao je u zaista neobično stanje koje su lekari u nedostatku boljeg nazvali nervnim slomom. Mogao je da čuje kucanje ručnog sata koji se nalazio tri sobe dalje, sletanje muve na sto, a zvuk lokomotive udaljen 30 kilometara izazivao bi mu bol.

9. Platio je račun u hotelu nacrtom "zraka smrti"
Menadžeri Governor Clinton Hotela od njega su dobili drvenu kutiju za koju je tvrdio da sadrži model oružja koje bi moglo da zaustavi sve ratove i upozorio ih da je ne smeju nikad otvarati. Otvorena je tek nakon njegove smrti 1943, ali se ispostavilo da sadrži šamo nekoliko starih i bezopasnih delova elektro uređaja.

Stil
Foto: Facebook/Zaduzbina.Ilije.M.Kolarca

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter