parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

U BUDUĆNOSTI ĆEMO MOĆI DA "DIZAJNIRAMO" BEBE? Naučnici uspešno izmenili gene ljudskog embirona! (VIDEO)

Američki naučnici su prvi put izmenili gene ljudskih embriona, objavili su tamošnji mediji.

Prema izveštaju objavljenom u Tehnološkom pregledu MIT, koji je prvi izvestio o ovom kontroverznom koraku, eksperiment je bio samo naučna vežba – embrionima nije dozvoljeno da se razviju više od nekoliko dana i nikada nije ni bilo nameravano da se implantiraju u matericu, preneo je “CBS njuz”.

Zvaničnici Univerziteta za zdravlje i nauku Oregon potvrdili su da je postupak obavljen. Smatra se da je ovo prvi ovakav korak u Americi – prethodni eksperimenti poput ovog zabeleženi su u Kini.

Naučnici su veštačkom oplodnjom stvorili embrion, koristeći spermu muškarca sa nasleđenim oboljenjem.

- Ovo je dokaz da ovo funkcioniše. Mislim da još neće početi kliničke probe, ali svakako je korak napred – rekao je neimenovani naučnik blizak projektu.

Naučnici iz Oregona koristili su metodu zvanu CRISPR, koja omogućava određenim delovima DNK da se izmene ili zamene. Ova tehnika je mnogo preciznija od nekih vrsta terapije gena koji ne mogu garantovati da će se željene promene obaviti tačno tamo gde treba. Sa izmenom gena, promene su trajne i prenose se na dalje potomke.

Američki obaveštajci su prošle godine nazvali CRISPR potencijalnim „oružjem masovnog uništenja“, navodi se na sajtu Tehnološkog pregleda MIT.

Prošle godine Velika Britanija je objavila da bi njeni naučnici mogli da izmene gene embriona radi boljeg razumevanja razvoja čoveka.

CRISPR se do sada uspešno koristio kod uklanjanja HIV infekcije kod laboratorijskih miševa, podseća “CBS njuz”.

Ugledni genetski stručnjak dr Erik Topol, direktor Instituta Skrips Translejšenel sajens u La Džoli, Kalifornija, kaže da je izmena gena embriona “nezaustavljiva, neumitna nauka” i da je ovo vest dokaz više da je to moguće.

- Eksperimenti su u toku, sada u SAD, dok se uz pomoć ćelija izmenjenih gena pokušavaju lečiti ljudi sa raznim oboljenjima, ali kako bi stvarno dobili lek, ovo treba da se uradi u fazi embriona. Ako se to ne uradi u SAD, uradiće se negde drugde – zaključio je Topol.

Ovo sadrži veliki potencijal u izbegavanju prenosa genetskih oboljenja, ali i podiže zabrinutosti zbog “dizajniranja beba” iz bespotrebnih razloga.

Izvor:Blic.rs
Foto: YouTube Printscreen/Abhinay Trivedi

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
07:00 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Ispovesti
02:30 Parovi - Live