Izvor:
05.08.2017 u 17:04
0

Koliko je potrebno puta da kliknemo na miša da bismo sagoreli jednu kaloriju?

Da li ste ikada razmišljali koliko kalorija možete da potrošite kliktanjem prsta po kompjuterskom mišu? E pa, odgovor na ovo pitanje dao je novinar portala "Wired", Ret Alejn, koji je želeo da istraži podatak da se svakim klikom sagori jedna kalorija. Međutim, istina je daleko drugačija.

Kako bi se izračunao približan broj kalorija koje se sagore pomeranjem prsta i kliktanjem miša, neophodno je okrenuti se fizici.

S obzirom na to da je kalorija zapravo jedinica energije, broj potrošenih kalorija može se izračunati formulom W=Fs, koja kaže da je rad izvršen na objektu jednak proizvodu sile i premeštanja, odnosno u ovom slučaju udaljenosti između prsta i miša.

Naravno, dobijena jedinica biće izražena u džulima, pa ju je neophodno pretvoriti u kalorije.

Ret je izračunao da se jednim klikom miša izvrši rad od 0,0005 džula, što je zapravo 0,0000001 kalorija. To znači da je za potrošnju jedne kalorije kliktanjem miša neophodno taj pokret ponoviti 10 miliona puta.

Ukoliko bismo uspeli da u sekundi kliknemo deset puta, trebalo bi nam 11,5 dana da potrošimo jednu kaloriju. Prilično neverovatno, zar ne?

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter