Izvor:
14.08.2017 u 17:55
0

ZAPANJUJUĆE: Otkriveno najveće vulkansko područje na zemlji! Ukoliko se aktivira posledice neće izostati!

Naučnici su otkrili najveće vulkansko područje na Zemlji, a nalazi se dva kilometra ispod površine ledene kore koja pokriva zapadni Antarktik.

Kad bi jedan od tih vulkana eruptirao, to bi moglo dodatno da destabilizuje ledenu površinu, već sada načet globalnim zagrevanjem. Naučnici su koristili radar koji "vidi" kroz led, i zapanjili se brojem vulkana koje su pronašli: čak 91 do sada nepoznat vulkan.

Ovaj pronalazak zasenjuje vulkansko područje istočne Afrike, gde se nalaze poznati vulkani Nyiragongo, Kilimanjaro, Longonot i ostali aktivni vulkani.

Novootkriveni vulkani visoki su od stotinu metara do 3.850 metara. Svi su prekriveni ledom, koji u ovom području leži u slojevima debelim više od 4 kilometra. Stručnjak za glečere Robert Bingham, ukazao je na zabrinjavajući trend: "Većina vulkanizma koji se događa u svijetu trenutno je u regijama koje su tek nedavno izgubile svoj ledeni pokrov, nakon kraja zadnjeg ledenog doba. U ta se mjesta ubrajaju Island i Aljaska."

Ukoliko dođe do erupcije, vulkani bi mogli otopiti led koji bi iscurio u ocean i povisio razinu mora.

Izvor: Jutarnji
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter