parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

NEVEROVATNO: Naučnici ubacili kompjuterski virus u dnk!

 

 

Manipulisanjem rasporeda molekula adenina, citozina, timina i guanina unutar DNK, naučnici su uspeli da kodiraju jednostavan program kojim je moguće hakovati mašinu za čitanje sekvenci tih molekula

 

Naučnici sa Univerziteta Vašington uspeli su da u molekule DNK ubaci maliciozno programerski kod.

 

Manipulisanjem rasporeda molekula adenina, citozina, timina i guanina unutar DNK, uspeli su da kodiraju jednostavan program kojim je moguće hakovati   mašinu za čitanje sekvenci tih molekula.

Osim što su unutar DNK morali da ubace maliciozni program zapisan u tačno određenom poretku molekula, morali su malo i da prerade mašinu za sekvencionisanje kako bi on pročitao svaki od molekula u binarnom zapisu.

Primera radi, molekul adenina mašina je kodirala kao 00, citozina kao 01 i slično. Nakon što su "zaražene" gene dali tako prerađenoj mašini na analizu i dekodiranje, ona je zapis iz molekula protumačila kao izvršni program te "napadačima" omogućio preuzimanje kontrole nad njime.

Iako je ovo "hakovanje" ograničenog dosega i za njega je potrebno imati niz uslova koji se moraju ispuniti, naučnici su želeli da pokažu da nije nemoguće putem hemijskih spojeva napasti računarne sisteme u laboratorijima.

 

 

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Dobro jutro Srbijo
08:00 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
09:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:10 Pazi Paparazzo
14:00 Parovi Nedeljni ručak
17:30 Telemaster
18:15 Glamur
18:30 Upoznajte parove
20:00 Parovi Izbacivanje
02:30 Parovi Live