Izvor:
30.08.2017 u 02:26
0

ŠTA SE KRIJE ISPOD POVRŠINE CRVENE PLANETE? NASA šalje novu letelicu na Mars!

NASA će sledeće godine na Mars poslati novu letelicu, ali za razliku od prethodnih misija ovaj put na Crvenu planetu šalje se sonda koja će otkriti šta se krije ispod površine planete.

InSight je sonda koja će se spustiti na Mars i ostati na mestu, a na svoj put bi trebalo da krene u maju naredne godine. Pola godine kasnije, letelica će se spustiti u blizinu ekvatora i položiti svoje instrumente na površinu pomoću robotske ruke.

Pošto se unutrašnjost Marsa znatno manje formirala od Zemljine unutrašnjosti, Mars je mnogo bolje sačuvao dokaze o nastanku stenovitih planeta nego što je to slučaj sa našom planetom", rekao je glavni istraživač Brus Barnerz. On vodi međunarodni tim koji je predložio misiju čiji je predlog usvojen pored 27 drugih.

Istraživanje će podrazumevati seizmička ispitivanja, geodeziju i prenos toplote.

Početak misije planiran je za maj ili jun naredne godine. Naučnici planiraju da uz pomoć seizmografa prate seizmičke talase dođu do informacija o unutrašnjim slojevima planete, a pomoću sonde dizajnirane da se spusti tri metra ispod zemlje ili više, izmere količinu energije koja dolazi iz unutrašnjosti.

Treći eksperiment će koristiti radio transmisije između Marsa i Zemlje da prouči promene u rotaciji Marsa oko svoje ose, kako bi se dobio bolji uvid u stvarnu veličinu Marsovog jezgra.

izvor/kurir.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter