GORIVO OD NAPITKA KOJEG KOZUMIRAMO SVAKI DAN: Biodizel od taloga kafe!

 

 

Dok gomile otpada i đubreta rastu u industrijalizovanim i zemljama u razvoju, naučnici eksperimentišu sa novim metodama pretvaranja đubreta u koristan materijal, od biodizela do hrane.

Šta je zajedničko za talog kafe i plastični otpad? Oba su jedinjenja ugljenika, pa stoga i imaju određeni energetski sadržaj, ali je ogroman izazov izdvojiti te činioce ekonomično i na ekološki način.

 

 

Istraživači sa Lankaster univerziteta u Engleskoj tvrde da su pronašli način da pretvore talog kafe, često korišćen kao đubrivo, u biodizel.

- Novina procesa je u tome što se razlaganje masti, ekstrakcija i reakcija spajaju, odvijaju istovremeno. U ovom slučaju generalno u hemijskom inženjeringu kada spojimo dve operacije u jednu, ideja je da smanjimo trošak procesa i investicije - objašnjava Vesna Najdaković Visak sa Univerziteta Lankaster. Uprkos činjenici da električni automobili postaju sve popularniji, stručnjaci tvrde da će se u bliskoj budućnosti u proizvodnji kamiona, lokomotiva i brodova koristiti dizel motori. Zbog toga dizel proizveden od kafe ima smisla.

Nezavisne novine
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost