ANTARKTIK: Pronađen izvor čudne toplote!

 

Pre oko 30 godina, naučnik Univerziteta u Koloradu saopštio je da možda postoji nešto više od vrele stene u omotaču Zemljinog jezgra i to u regiji poznatoj kao Zemlja Meri Berd. Ta pretpostavka pomogla je da se objasne neke čudne pojave na ledu, poput vulkanskih aktivnosti.

U nekim delovima sveta, vrele stene uzdižu se iz Zemljinog mantla a onda šire ispod kore, zbog čega se tlo izdiže. Takve pojave karakteristične su za Havaje i Jeloustoun, koji beleže jaku geotermalnu aktivnost, uprkos tome što su daleko od ivica tektonskih ploča.

Međutim, neverovatna je činjenica da se nalaze i ispod večnog leda.

- Mislila sam da je to luda ideja. Nisam uvidela kako bismo mogli da imamo tako veliku količinu toplote, a da se led na površini zadrži, rekla je Helen Serousi iz NASA JTL laboratorije, koja je vođa nove studije.

Tim je sada napravio numerički model geotermalne aktivnosti, kako bi ispitao neobične pojave na Zemlji Meri Berd, uključujući i velike reke, koje se javljaju ispod površine leda, kao i jezera na čvrstom tlu.

Utvrdili su da duboko u utrobi Zemlje na ovom mestu postoji jak izvor pritiska i toplote, koji je formiran prije između 50 i 110 miliona godina, mnogo pre nego što je Antarktik okovan ledom.

 

 

Izvor: Nezavisne.com
Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost