Izvor:
14.11.2017 u 04:34
0

SUMNJATE DA NEKO KORISTI VAŠ RAČUNAR? Proverite na najlakši mogući način!

Svi smo pomalo posesivni kad je naš računar u pitanju. Nismo baš srećni kada neko sedi za našim kompjuterom ili pita da li može da koristi naš pametni telefon, jer je u pitanju naša privatnost.

Ali šta ako imate osećaj da neko drugi, bez vašeg znanja i dozvole, koristi vaš računar? Kako to dokazati ili sprečiti?

Bez obzira da li se radi o cimeru (ili cimerki), kolegama na poslu ili članovima porodice, činjenica da neko koristi vaš uređaj bez vašeg dopuštenja zaista nije prijatna. Da biste se uverili da li se ovo stvarno dešava, moraćete da koristite neke naprednije opcije na računaru.

Proverite podatke

Prvi korak je provera evidencije logovanja. Naime, vaš računar evidentira sve što radite na njemu. Zaista, svaki klik miša ili dugmeta sa tastature je zapisan negde na vašem računaru. Najjednostavniji način da se utvrdi da li neko koristi vaš računar je da proverite evidenciju.

Ako koristite Windows, potražite program koji se zove "Event Wiever" i odaberite opciju dnevnika Windows desno od ekrana. Desnim tasterom miša kliknite na sisteme i pretražite listu aktivnosti na računaru. Naravno, obratite posebnu pažnju kada niste bili za računarom.

Korisnici Mac-a treba da traže aplikaciju "Console", a zatim izaberu "All Messages". Nakon toga, na listi, morate samo da proverite vreme kada niste bili za računarom.

Proverite internet pretraživač

Verujete ili ne, ali mnogi ljudi nakon korišćenja tuđeg računara zaborave da izbrišu istoriju pretraživanja. Obično je u glavnom meniju kao Istorija. Postoje li stranice koje sigurno nisu posećivale? Ili je možda vaša lista prikazanih stranica potpuno prazna? I to može biti jedan od dokaza da je neko koristio vaš računar.

Napredna pomoć

Ako sumnjate da se neko koristi računarom, ali da ta osoba ima naprednije znanje od vas i dobro krije svoje tragove, moraćete da posegnete za nekim konkretnijim "zamkama".

Izvor: IDJ World
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter