Izvor:
23.11.2017 u 22:15
0

ŽELITE LI DA POVEĆATE PAMĆENJE ZA ČAK 30 ODSTO: Naučnici donose rešenje!

Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvili su "memorijske proteze", implantate koji bi mogli da poboljšaju ljudsko pamćenje. Njihovo otkriće prezentovano je na Institutu za neurologiju u Vašingtonu.

Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, delu mozga zaduženom za učenje i pamćenje.

Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije.

Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra.

Svakom učesniku prikazane su fotografije u kratkoj prezentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisete onoga što su videli.

Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji delovi mozga su bili aktivni kad su pokušavali da prizovu sećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implantate na ispitanicima kako bi stimulisali delove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospeši rezultate testova memorije za 30 odsto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta.

– Ovo do sada još niko nije uradio, rekao je profesor biomedicinskog inženjeringa Dong Song sa Univerziteta Južna Kalifornija.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter