Izvor:
16.02.2018 u 15:04
0

INOVATIVNA METODA LEČENJA: Nanoroboti ubijaju rak!

Mašine tanje od vlasi kose i napravljene od DNK nosiće enzim trombin i proteine kroz krvotok i napadaće samo ćelije tumora.

Roboti hiljadu puta tanji od vlasi kose uskoro će se boriti protiv raka uništavajući tumore u ljudskom telu.

Naučnici sa Državnog univerziteta Arizone tvrde da su na dobrom putu da stvore nanorobote od DNK u obliku sićušnih cevčica, koji bi bili ubrizgani u krvotok pacijenata.

Precizno lečenje

Ovi roboti će nositi enzim trombin i proteine kroz krvotok i napadaće samo ćelije tumora. Kada roboti dostignu svoj cilj i vežu se za ćeliju tumora, oni će izbaciti enzim trombin izazivajući njihov šok i umiranje. Oni su bezbedno testirani na miševima i svinjama. Bezbedni su i nije se dešavalo da kroz krvotok dođu do mozga i izazovu šlog.

– Razvili smo prvi potpuno automatizovani robotski DNK sistem za vrlo preciznu terapiju lečenja protiv raka. Ova tehnologija može se upotrebiti za lečenje mnogih oblika raka – kaže profesor Hao Jan, koautor studije.

Tri od osam miševa obolelih od raka kože oporavili su se posle tretmana i njihov životni vek se produžio sa 20 na 45 dana.

Medicina budućnosti

– Razvoj nanorobota koji mogu da dostave lekove u sve delove tumora je novi, uzbudljiv način razvoja medicine. Ovo je prvi put da su molekuli DNK izmanipulisani da dostave lek na ovaj način. To može imati dalekosežne posledice u lečenju raka i drugih bolesti – kaže baronesa Delit Morgan, izvršni direktor udruženja Brest kenser nau, najveće humanitarne organizacije za borbu protiv raka u Velikoj Britaniji.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Twitter/Forbes

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter