PUNITE TELEFON SVU NOĆ?: Pogledajte kakvu štetu pravite bateriji!

Iako nam san puni baterije, to isto ne važi i za telefon.

Telo nam se odmara tokom noći u puni energiju za naredni dan, pa je sasvim normalno da isti tretman ima i naš smartfon - ili grešimo?

Kada zaspimo i počnemo da sanjamo sve premijum telefone koje bismo želeli da imamo, baterija u telefonu će se napuniti za dva sata do punog kapaciteta.

Ostatak noći, softver će zaustaviti proces punjenja kada baterija stigne do 100 odsto. Na ovaj način se sprečava oštećenje baterije used prjeteranog punjenja.

Ali to ne sprečava bateriju da generiše toplotu.

Ako držite telefon pod jastukom ili ćebetom, pa čak i futrolom dok se puni, možete da ograničite njenu sposobnost da se napuni do punog kapaciteta.

Primera radi, ako baterija dostigne temperaturu od 40 stepeni Celzijusa svakog dana u godini, onda ćete povratiti samo 65 odsto od njenog kapaciteta kada je napunite na 100 odsto. Što je temperatura viša, to se kapacitet baterije više smanjuje.

Pritom, podaci pokazuju da je za životni vek baterije najbolje da kapacitet varira između 40 i 80 odsto, i samim tim je najbolje puniti je tokom dana, umesto da telefon nekoliko sati bude uključen u struju tokom noći.

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost