Izvor:
11.03.2018 u 16:11
0

Evo kako da najlakše provalite da li razgovarate sa botom na netu!

Ako svaki dan punim plućima uživate u internetu i razgovoru sa brojnim zanimljivim ljudima na društvenim mrežama – možda ste u velikoj zabludi. Šta ako su svi ti zanimljivi ljudi sa kojima razmenjujete svoje mišljenje i poverenje, zapravo botovi?

Za ovo nije kriv nikakav algoritam koji želi da vas prevari, već je u pitanju loš glumac koji želi da manipuliše vama, a svi ga mnogo bolje poznajemo kao bota.

Iako oni neće nestati u skorije vreme, postoje načini kako da ih otkrijete.

Botovi polako postaju nezamenljiv deo naše svakodnevice. Istraživači su prošle godine ustanovili da ih samo na Twitteru ima oko 30 miliona, a njihovog prisustva nisu pošteđene ni druge društvene mreže.

Neki od botova su dizajnirani tako da nas namerno navedu da damo određeni vid podrške nekom cilju, dok neki imaju mnogo manje jasne ciljeve.

Kako uočiti bota

Neke automatizovane naloge je vrlo lako prepoznati jer vam direktno govore da je u pitanju bot.

Ali ovakvi botovi nisu problem, već oni koji stalno pokušavaju da vas prevare, a postoje i slučajevi kada su pojedini mediji zaista mislili da se iza ovih botova kriju prave osobe.

Najvažnije je da prvo proverite biografiju iza naloga. Da li je napisana kao da pripada pravoj osobi? Da li ima profilnu sliku umesto neke apstraktne siluete?

Zatim, proverite istoriju naloga. Ako je u pitanju Twitter, postoji nekoliko ponašanja koja vrište da je u pitanju bot.

Ako nalog na svakih nekoliko minuta pušta Twit, i tako ceo dan, ili podržava određena kontroverzna politička pitanja ili objavljuje lažne vesti, a i za kratko vreme je sakupio veoma velik broj pratilaca – u pitanju je bot.

Šta je sledeće?

Ako ste utvrdili da imate posla sa botom, šta dalje?

Nema svako od nas vremena da sprovodi detaljnu istragu za svaki novi nalog, ali je važno podeliti informacije koje imamo sa ostalima. To ne znači da bi trebalo da postujete redovno na stranicama tog naloga, već iskoristite mehanizme koji su vam na raspolaganju kako biste ga prijavili.

Ove opcije imaju i Twitter, i Facebook i Instagram i botovi se tačno uklapaju u njih.

U svakom slučaju, ne morate da potpuno isključite bota sa neke mreže da biste ga pobedili. Sama činjenica da znate da je u pitanju nalog koji je stvoren kako bi varao druge mu oduzima moć da to uradi.

Dakle, slobodno blokirajte taj nalog nakon što ste ga prijavili i vratite se uživanju na internetu.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter