Izvor:
04.04.2018 u 22:36
0

ZAŠTITE SVOJU PRIVATNOST: Ove stvari nikako ne biste trebali da pretražujete na Googlu!

Ukoliko koristite Google, Bing, Yahoo ili neki drugi pretraživač koji pamti vašu IP adresu i pretragu postoje neke stvari koje nikako ne biste smeli da pretražujete jer se podaci beleže i čuvaju pa je vaša privatnost ugrožena.

Nije tačno da možete da pretražujete šta god vam padne na pamet, obrišete istoriju pretrage i tako izbrišete sve što može eventualno da vas kompromituje. Takođe, Google pamti šta ste pretraživali i na osnovu toga će vam ponuditi određene aplikacije za instalaciju i dobijaćete specifične reklame. Beleži se pretraga, vaša lokacija i vreme, godine i pol i sve se to kombinuje sa vašim ranijim pretragama.

Evo šta nikako ne biste smeli da pretražujete ukoliko koristite Google.

Nemojte da pretražujete stvari koje Google-u otkrivaju vašu lokaciju

Pre godinu dana kolumnista New York Times-a Dejvid Leohard objasnio je kako uslovi pretrage beleže geografske podatke i sortiraju ih na one gde je život lakši i one gde je život teži.

Ne pretražujte informacije vezane za bolesti i lekove

Iako se kompanija obavezuje da neće koristiti podatke kao što su pretraživane bolesti i lekovi, ovi podaci se ipak beleže. Ovo je najveće kršenje privatnosti jer može da se desi da se podaci vezani za zdravlje hakuju i prodaju za nečiju bazu podataka. Ukoliko ste pretraživali bolesti kao što je dijabetes ili tromb, onda ćete dobijati reklame u skladu sa tim.

Ne otkrivajte vašem pretraživaču vaše slabosti

Reklame se prave kako bi pogađale naše slabosti i nesigurnosti. Ukoliko otkrijete vaše, onda možete da budete žrtva nekog plana rekalmnih agencija. Možda vam ne deluje kao opasna stvar, ali ukoliko ne obratite pažnju reklame će vas pratiti na svakom koraku kada ste online. S toga, ne otkrivajte šta vam se to ne dopada u vezi vašeg tela, kilaže, odeće i kuće.

Ne pretražujte ništa sumnjivo, pogotovo ako ste na poslu

Sve što može da ima neku kriminalnu pozadinu može da vas dovede u probleme sa zakonom, ali i sa poslodavcem. Ovo je pogotovo opasno ako imate neku nameru da počinite nešto zabranjeno ili nešto krijete.

Ne pretražujte na Google-u ništa što mu može otkriti vaš identitet

Ako želite da se sakrijete od Google-a onda nemojte da pretražujete ništa što može da otkrije vaš identitet, upozorava cheatsheet.com. Ukoliko želite da sakrijete neke poverljive informacije onda se pre opredelite za neki alternativni pretraživač ako što je DuckDuckGo koji drži vašu istoriju pretrage u tajnosti. Instalirajte dodatke kao što je AdBlock Plus, Ghostery ili Disconect kako biste se zaštitili od kompanija koje prate vašu aktivnost na mreži. Proverite podešavanja o zaštiti podataka na popularnim sajtovima i uvek se izlogujte sa društvenih mreža kada pretražujete Internet.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter