Izvor:
18.04.2018 u 23:16
0

VODITE RAČUNA: Pazite koje poruke otvarate na Whatsapp-u!

Jedna od najomiljenijih aplikacija za čet, "WhatsApp", danas, opet, može biti opasan za svoje korisnike, zato vodite računa čije i kakve poruke otvarate.

Često se na raznim mesindžerima koje puno svakodnevno koristimo, pojavljuju razne prevare. Da li na taj način zlonamerni hakeri dolaze do vaših podataka, ili vas pretplate na neku uslugu koju vam naplaćuju, a vi to i ne znate i nije bitno. Ali je jako bitno da uradite sve da do toga ne dođe, pošto tako nije ugrožena samo vaša privatnost, već i novčanik.

Odavno već na tzv. Dark netu ovi hakeri preprodaju tekuće račune i pin kodove za platne kartice, kao i razne finansijske transakcije. Sada su ugroženi svi korisnici omiljenog mesindžera "WhatsApp", koji je i kod nas prilično popularan.

Danas su britanski mediji objavili najnoviju prevaru koja se dešava kod njih na "WhatsApp" -u, i zato obratite pažnju. Nikada i nipošto nemojte otvarati poruku ovog tipa, pa čak i ako vam dolazi od najbližih.

Za razliku od prethodnih prevara tog tipa i lažnih poruka, ova poruka koju dobijete od nekog poznatog koristi istinite tvrdnje, kako bi bio uverljiviji da je to prava stvar. A najgore od svega je što vas ubedi da to upozorenje pošaljete na što više telefona, da bi tako zaštitili svoju okolinu.

Evo kako izbeći da budete prevareni preko Martinelli videa i WhatsApp Gold prevare. Poruka koja stiže korisnicima u Velikoj Britaniji izgleda ovako, a verujem da će, kad se bude pojavila na našim prostorima, biti ista ili jako slična:

Ako znaš ikoga ko koristi WhatsApp, trebalo bi da mu proslediš ovo. Kolega iz IT sektora mi je rekao da sutra, preko WhatsApp stiže i video, koji se zove Martinelli i nipošto ga ne otvaraj, hakovaće ti telefon i ništa neće moći da ga popravi. Šalji dalje. Ukoliko ti stigne i poruka da se sa običnog WhatsApp-a prebaciš na WhatsApp Goldn (Zlatni), nemoj nipošto da klikneš na nju. Sada na vestima pričaju da je taj virus jako opasan i težak. Pošalji svima.“

Znači nemojte nipošto ovu poruku slati dalje, odmah je obrišite i ako imate antivirus aplikaciju, odmah je pokrenite. Ako posle toga primetite bilo kakav sumnjiv rad telefona, od veće potrošnje baterije, bržeg zagrevanja, sporijeg rada ili zastajkivanja pri radu, vi se obratite IT podršci ili serviseru u kog imate poverenja.

Ova, najnovija, prevara, za sada je primećena samo na verziji WhatsApp beta version v2.18.67.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter