Izvor:
11.09.2019 u 19:01
0

RODITELJI, PAŽNJA: Kako da olakšate deci prve dane u školi?

Ovo je velika promena u životu ne samo prvaka, već i roditelja. Kako preživeti prve dane u školi bez stresa? Kako možete naterati dete da u školu ide sa radošću i entuzijazmom umesto sa suzama?

Upoznajte se sa savetima vaspitača. Škole su dočekale učenike u ponedeljak, 2. septembra. Prvaci su upoznali novu školu, nove učiteljice i nove prijatelje. Za decu koja su navikla da organizuju život u vrtiću ovo je ogromna promena.

Prirodno je da nova situacija može da izazove stres i anksioznost. Kako roditelji mogu pomoći svojoj deci da prežive prve teške dane u školi?

Kao prvo, nemojte potcenjivati i smejati se dečijim strepnjama. Za odrasle su promene stresne, npr. novi posao ili selidba, tako da se ne čudimo da detetu takođe treba vremena da se prilagodi novoj situaciji. Budite pozitivni prema novim iskustvima. U razgovoru valja naglasiti da je škola mesto za zajedničko učenje i igru, tokom koje će dete učiti o svetu i učiti nove veštine i gde će upoznati mnogo novih prijatelja.

Evo 10 jednostavnih saveta, koje su razvili i preporučili školski savetnici, čija će upotreba deci i roditeljima olakšati aklimatizaciju u novoj situaciji:

1. Prvi dan u školi treba biti radostan! Nakon početka školske godine idite u bioskop, na sladoled ili omiljeno igralište. Naravno, izbor ostavimo detetu.

2. Nemojte kasniti – bolje je postaviti budilnik 15 minuta ranije, a uveče pripremite odeću za sutra i spakujte ranac. Jutarnji stres može da izazove anksioznost, nervozu ili preteranu uznemirenost.

3. Oproštaj treba da bude simpatičan i srdačan, ali kratak. Važno je reći detetu kada i ko će ga preuzeti. Podsetimo se da je za sedmogodišnjake osećaj vremena apstrakcija i ono možda neće razumeti šta "uskoro" ili "za nekoliko sati" znači. Stoga je bolje to precizirati, npr. „Doći ću nakon ručka“.

4. Dete osvešćujemo da ima pravo da nešto ne zna, ne razume i oseća se izgubljeno u nekim situacijama. U školi svi učenici postepeno uče i podučavaju nove stvari, a nastavnici i ostalo školsko osoblje pomaže. Važno je da dete zna kome se obratiti za pomoć.

5. Kod mnoge dece nepoznate stvari izazivaju strah, pa pođite sa njim nekoliko puta oko školske zgrade i pokažite mu gde se nalazi zajednička prostorija, kantina, teretana, toalet, itd. To će mu ojačati samopouzdanje.

6. Na njegovo samopouzdanje takođe će uticati veća nezavisnost Podržimo dete u obavljanju aktivnosti neophodnih za obavljanje uloge učenika, npr. pakovanje školske torbe, prebacivanje gimnastičke odeće itd.

7. Svakoga dana neka dete pokaže interesovanje za to kako su provodili vreme u školi. Postavite pitanje: „Šta ste radili?“, „Sa kim si se igrao tokom odmora“, „Kako se zove novi prijatelj?“, „Da li ste se igrali na terenu?“. Biće to takođe sjajna prilika da školu posmatramo očima deteta i naučimo kako se ono snalazi u novom okruženju, šta mu dolazi lako, šta je teško i u kojoj meri mu je potrebna podrška od nas.

8. Roditelji bi trebalo da se prisete da oni i nastavnici dele zajednički cilj – dobro deteta. Stoga je vredno tretirati učitelja kao saveznika koji, provodeći puno vremena s detetom, ima priliku da upozna njegove potrebe, slabosti i dr.

9. Podstičemo dete na fizičku aktivnost, jer vežbe i treninzi ne samo da oslobađaju od stresa već uzrokuju i oslobađanje pozitivnog endorfina. Biciklizam, ples, igranje fudbala ili karatea poboljšaće raspoloženje vašeg deteta i pomoći da se nosi sa negativnim emocijama.

10. Kreirajte dečji kutak za učenje sa stolom, udobnom stolicom i dobrim osvetljenjem. Udobni uslovi čine dete spremnijim za domaće zadatke.

Važno je da škola, pored roditelja, deci pruža i najbolje uslove za aklimatizaciju. Ovo se odnosi i na mlađu i stariju decu koja menjaju razred ili školu.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter