Izvor:
20.09.2017 u 20:25
0

RODITEJI, NEMOJTE STVARATI STRES DECI: Ovo pitanje svi postavljate, a mališanima izaziva traume!

Pitanje koje često postavljamo deci kroz neobavezno ćaskanje može da dovede do nekih loših reakcija.

Očekivati od deteta da nam da konačan i potpuno smislen odgovor na pitanje o tome šta želi da bude kad poraste je besmisleno.

Kada dete navedete da razmišlja o tome šta želi da bude kada poraste, vi ga izlažete velikom stresu jer ono oseća da je njegov odgovor obavezujući. Jedna majka ukazuje na to kako izgleda dati odgovor iz ugla malog deteta.

Dete od 4 godine ne može da vam da precizan odgovor. Kad sam ja bila tog uzrasta htela sam da budem vatrogasac, nindža kornjača, paleotolog, što nema nikakve veze sa tim čime se sada bavim – izjavila je ona.

Deca mogu da daju neke jako zanimljive odgovore koji odraslima mogu biti smešni. Dete se onda oseća posramljeno i nesigurno što može da ostavi trajne posledice.

– Dete ne može da zna da li će biti u braku, da li će uraditi neku tetovažu i slično. U detinjstvu se ona traže i istražuju svoje mogućnosti. Ovakvo pitanje može da bude pokušaj odraslih da im u tome pomognu, ali može da bude i jako stresno – dodaje ona.

Dok deca obično imaju spreman odgovor na pitanje koja im je omiljena boja ili hrana, na ovo pitanje jednostavno ne budu uvek spremna. Za decu je uobičajeno da često menjaju mišljenje. Ne treba im se smejati ako žele da budu nindža kornjača, već ih treba podržati jer će sledeće nedelje verovatno promeniti mišljenje.

Deca često imaju problem i sa rodovima, pa ako devojčica želi da bude vatrogasac, nemojte je odmah rodno određivati i smatrati da je to zanimalje samo za dečake.

Telegraf
Foto: Flickr/Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter