Izvor:
12.12.2017 u 16:41
0

RODITELJI PAŽNJA, UTOPLITE MALIŠANE: Beba na minusu nipošto ne sme da ostane duže 20 minuta!

Deca do dve godine lako gube toplotu, pa ih zato treba toplije obući. Ipak, niske temperature ne znače da decu ne treba izvoditi napolje

Zima i niske temperature zabrinjavaju roditelje koji su u dilemi treba li da izvedu bebe u šetnju ili je ipak bolje da ostanu u toplom domu.

Deca do dve godine lako gube toplotu, pa ih zato treba toplije obući. Ipak, niske temperature ne znače da decu ne treba izvoditi napolje. Dužina boravka na otvorenom zavisi od temperaturi vazduha, ali i od uzrasta mališana.

Zbog tankog sloja masti ispod kože i nerazvijenog sistema za održavanje telesne temperature, bebe treba da se na hladnoću postepeno prilagođavaju. Dete koje izvodite prvi put napolju ne sme biti duže od deset minuta, a svaki sledeći put produžite vreme deset minuta. I zapamtite, ona na hladnoći nipošto ne sme da ostane duže od sat vremena!

Za dojenčad je preporučljivo da ne borave na temperaturi ispod nule. Za malu decu granica je -5 stepeni, a za dete od 10 godina -15 stepeni. Preporuka za one ispod dve godine je da na velikom minusu ne budu duže od 20 minuta, a veće dete maksimalno sat vremena. Tokom niskih temperatura za izlazak treba birati topliji deo dana, onaj oko podneva i pratiti kada detetu postaje hladno. Ako je u kolicima i ima hladne ruke i plave usnice, odmah ga treba odvesti na toplo.

Malo veću decu treba učiti da dišu na nos jer se tako vazduh ugreje i takav ulazi u disajne puteve. Nije preporučljivo decu voditi napolje po vetru i magli. Najvažnije je da su obučena slojevito i toplo i da imaju nepromočivu obuću. Deci, a bebama naročito, treba staviti i kapu, koja im pomaže da zadrže telesnu temperaturu jer se čak 25 odsto toplote gubi preko glave. Veća deca po pravilu treba da budu obučena kao i roditelji, a odeća treba da bude od prirodnih materijala.
U svakom slučaju, boravak na svežem vazduhu više je nego preporučljiv jer deci jača imunitet i čini organizam otpornijim na viruse i infekcije.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter