Izvor:
11.03.2018 u 21:55
0

SPAKUJTE KOFER: Posetite ove poznate destinacije za vikend!

Svi se u određenom trenutku nađemo u situaciji kada nam je jednostavno potrebno da pobegnemo od svega i posetimo neko mesto koje će nas istovremeno opustiti, a opet s druge strane omogućiti nam da vidimo pejzaž koji ne gledamo baš svaki dan. Jedna od najboljih stvari vezanih uz položaj naše države jeste taj što su nam neke od najlepših metropola na svetu zaista blizu. Osim što su malo vremenski udaljene od nas, do njih možete doći različitim prevoznim sredstvima, brzo rezervisati smeštaj i imati isplanirani vikend samo nekoliko dana unapred.

Mi vam donosimo naš odabir proverenih destinacija, kojima se uvek vraćamo s oduševljenjem, a ako ih nikad niste posetili – sada imate nekoliko dana da takvo putovanje isplanirate.

1. Budimpešta

Mađarska metropola, koja se prema mnogima svojom lepotom može meriti sa svim "razvikanim" evropskim gradovima, naš je prvi izbor. Osim što je od našeg glavnog grada udaljena samo nekoliko sati, ovo je jedna od onih destinacija za koju ne morate odvajati niti planirati preveliki budžet. Naime, cene su u Budimpešti sasvim prihvatljive i kada je u pitanju smeštaj, ali i hrana pa i noćni život. Možete se uputiti autom, vozom ili autobusom, a cene povratih karata su kao da putujete u neki od srpskih gradova. Vikend možete da provedete kako god vama odgovara. Možete da uživate u šetnjama gradom, razgledate muzeje i pritom da uživate u njihovim tradicionalnim jelima, koje možete da pronađete u gotovo svim restoranima u samom centru. Ako ste željni posebnog iskustva možete rezervisati vožnju brodom po Dunavu i uživati u prekrasnom pogledu na njihov parlament, koji je osvetljen posebnom rasvetom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

2. Venecija i ostrva lagune

Vikend putovanje koje se nalazi na listi prioriteta većine putoholičara, uvek je dobra ideja! Većina kada planira svoje putovanje u Veneciju zaboravi da isplanira i poseti zaista unikatna ostrva, koja se nalaze u samoj laguni, a to su Murano, Burano i Torčelo. Prvi je poznat po izradi murano stakla, čestog suvenira koje turisti vraćaju sa sobom nakon posete Veneciji i na tom ostrvu vam se nudi mogućnost da posetite fabriku i uživo gledate kako majstor staklar pravi prava mala umetnička dela. Burano je pravo malo ostrvo iz bajke. Jedno od onih "Insta-worthy" mesta gde nećete moći da se suzdržite od preteranog slikanja. Svaka kuća na Buranu je u drugačijoj boji i izgleda kao da se duga jednostavno rastopila iznad ovog grada. "Bello Burano!", uzvik je koji često možete da čujete na njegovim ulicama. Torčelo je ostrvo na kom se odmarao slavni pisac Ernest Hemingvej i mnogi posećuju ovo ostrvo kako bi videli hotel gde je književnik provodio svoje vreme. Smeštaj je najbolje rezervisati u neposrednoj blizini Venecije jer su cene mnogo prihvatljivije, a odlasci brodom do samog centra su mogući tokom celog dana.

3. Minhen, dvorci Bavarske

Ovo je putovanje koje je najbolje isplanirati preko agencije. Različite ponude mogu da se nađu za tačno onaj vikend koji vama odgovara prema vašem rasporedu i potrebno vam je u tom slučaju minimalno angažmana. Na vama je samo da rezervišete svoje mesto i krenete na put. U tom slučaju posetićete bavarski grad koji je poznat po svojim pivima. Osim razgledanja impozantne arhitekture, imate mogućnost isprobavanja "Kaiserschmarnna". Reč je o tradicionalnom dezertu koji se sastoji od slatkih jaja, posutih šećerom i prelivenim voćem. Zvuči, i jeste obilan, zato vam može poslužiti i kao ceo obrok. U aranžmane su često uključeni i obilasci poznatih bavarskih dvoraca, koji će vas podsetiti na bajke koje ste nekad čitali ili na srednjovekovne viteške filmove koje ste odgledali. U svakom slučaju, impozantne građevine u čijem razgledavanju ćete uživati.

4. Sarajevo

Dobar razlog za odlazak u Sarajevo ne treba ni imati, zar ne? Sarajevo je samo po sebi dobar razlog da ga se poseti. Osim što možete da uživate u ambijentu koji u ovome gradu stvaraju živahni, pristupačni i simpatični građani, možete iznova uživati u domaćim kulinarskim specijalitetima, koje imamo i u našim restoranima – ali, ako ćemo iskreno, ne možemo ih nigde drugde probati kao u Sarajevu. Ćevapi, burek, različite pite, hurmašice, tulumbe… jednostavno se ne možemo svega dovoljno zasititi. U samo jednom vikendu možete da ostvarite odmor za dušu i telo, uživajući u hrani, šetnji Baščaršijom, pušeći nargilu i opuštajući se u obližnjem kafiću. U jedno smo sigurni – nove poznanike ćete sigurno steći!

5. Beč

Klasično i provereno mesto za brzinsko putovanje za koje vam skoro i ne treba priprema. Dobro, morate rezervisati smeštaj, ali ako vam se ni to ne da baš preterano da radite, možete posegnuti za istim rešenjem kao i sa Nemačkom – rezervišite vikend putovanje preko jedne od agencija i idite na proverena mesta. Probaćete Saher tortu, videti dvorac u kojem je slavna Sisi provodila svoje vreme, posetiti jednu od najzanimljivijih kuća (barem što se tiče izgleda) – "Hundertwasserhaus". Beč je jedan od onih gradova u čiju se šarmantnu atmosferu lako zaljubiti, a uvek ga biraju ljubitelji umetnosti zbog brojnih muzeja i galerija koje kriju prave umetničke dragulje.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter