Izvor:
13.05.2018 u 20:44
0

SIGURNO VAS INTERESUJE: Evo koliko se kovanica dnevno ubaci u Fontanu di Trevi i šta se sa njima dogodi!

Sigurno vas interesuje koliko novca fontana "zaradi", kao i kome on pripada.

Najveća barokna fontana u Rimu, jedna je od najpoznatijih na svetu, a za nju važe razna verovanja. Dnevno se u nju ubaci pregršt novčića, a ono što se mnogi pitaju jeste gde te kovanice na kraju završe.

Naime, ako ste ikada posetili Večni Grad, morali ste da prođete i na trenutak zastanete kod verovatno najpoznatije fontane – Fontane di Trevi. Videli ste more turista, od kojih veliki broj baca kovanice u fontanu, za sreću i povratak u Rim. Ovo je priča o svim tim silnim kovanicama i njihovoj sudbini.

Grad sagrađen na sedam brežuljaka koji su osnovali braća Romul i Rem slobodno možemo nazvati i gradom fontana. Naime, Rim ukupno ima više od dve hiljade fontana, što je više od bilo kog drugog grada na svetu, od čega pedesetak otpada na one koje se smatraju vrednim istorijskim spomenicima. Neke od njih su Fontana četiri reke koju je izgradio Bernini (kao uostalom i pola Rima) i Tritonova fontana, ali nijedna nije slavna i svetski poznata poput Fontane di Trevi.

Arhitekta Nikola Salvi zamislio je i dizajnirao ovu fontanu koja je dovršena 1762. godine, 11 godina nakon njegove smrti i nakon ukupno 30 godina izgradnje!

Trevi je najveća barokna fontana u Rimu i verovatno najpoznatija na zemaljskoj kugli. Poslužila je i kao mesto mnogih reklama i filmova, a upravo je jedan film pojačao i naglasio tradiciju bacanja novca u nju.

Nakon filma "Tri novčića u fontani" snimljenog 1954. godine, građani i turisti počeli su da bacaju kovanice u fontanu, verujući da će im to doneti sreću, ali bacanje sitniša u fontanu počelo je još i mnogo ranije. I ranije se verovalo da ako popijete čašu vode iz fontane, to donosi sreću i ponovno ćete posetiti Rim. S vremenom se ova legenda promenila, pa se danas veruje da sreću i povratak donosi bacanje kovanice desnom rukom preko levog ramena, dok leđima stojite okrenuti fontani.

S obzirom na količinu turista koji svakodnevno ovde prođu i ubace nešto, sigurno vas interesuje koliko novca fontana "zaradi", kao i kome on pripada.

Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno skupljaju radnici Karitasa i koriste ga za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima u Italiji, ali i u više od 200 različitih zemalja.

Karitas je pre nekoliko godina otvorio i low-cost supermarket u italijanskoj prestonici, za siromašne građane, tako da zapravo svakim bacanjem evra, činite i dobro delo za one koji nemaju.

Prosečno, dnevno se iz fontane izvuče oko 3 hiljade evra, što znači da Fontana di Trevi godišnje donese više od milion eura.

Ako i vi dođete ovde, slobodno dajte svoj doprinos, jer nećete samo pomoći siromašnima, već se i kad-tad vratiti u jedan od najlepših gradova na svetu.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter