Izvor:
28.05.2019 u 09:27
0

UVERITE SE I SAMI: U ovim zemljama Evrope se najbolje jede!

Putovanja bi mnogi opisali kao istraživanje prirode, izučavanje istorije i otkrivanje novih kultura, ali za neke od nas, ona se podjednako (ili još više) svode na uživanje u drugačijoj hrani, pa se postavlja pitanje koje su to zemlje u kojima putnici mogu očekivati da se najbolje jede?

Kako bi turistima koji spadaju u ovu grupu olakšao odabir prave evropske destinacije, portal farandwidesastavio je top listu zemalja Evropske unije koje garantuju vrhunsku kulinarsku avanturu.

20. Finska, Danska i Švedska

Kada je u pitanju kuhinja, nordijske zemlje (bile deo EU ili ne) možete smatrati jednom, budući da je kod svih njih prisutna kombinacija ruralnih područja sa obalama Baltičkog i Severnog mora. Kao posledica toga, meniji u Skandinaviji se sastoje od mnogo povrća, divljači i ribe. Osim što nije preterano inspirativna, hrana u ovom delu Evrope važi za najskuplju na celom kontinentu, pa je mnogi opisuju kao skupu i nezanimljivu. Ruku na srce, zahvaljujući Švedskoj svet je saznao za koncept švedskog stola, a oni koji redovno idu u IKEU ne bi zanemarili ni ćufte, koje su kao švedski proizvod poznate i van ove robne kuće.

Gde jesti?

Iako se nalazi na poslednjem mestu ove liste, u Skandinaviji se nalaze neki od restorana poznati širom sveta. Od ove godine, sve zemlje iz ove grupe imaju restorane kojima je Mišelin dodelio tri zvezdice, što je retka i izuzetna čast koja ukazuje na kuhinju za koju vredi otputovati u ovaj deo sveta. U Stokholmu vas tako očekuje sjajna hrana u restoranu Frantzen, a u Kopenhagenu obavezno svratite u Geranium (19. od 50 najboljih restorana na svetu).

19. Litvanija, Estonija i Latvija

Kada na vikipediji karakteristiku nacionalne kuhinje neke zemlje opisuju kao namirnice koje odgovaraju hladnoj i vlažnoj severnoj klimi među kojima preovladavaju ječam, krompir, raž, repa, zelenilo, bobice i gljive, teško je osetiti ikakvo gastronomsko uzbuđenje. Supe i ražani hleb skoro da nemaju nikakve šanse u trci sa bogatim jelima od divljači u zemljama na jugu.

Gde jesti?

Za razliku od skandinavskih, baltičke zemlje se ne mogu pohvaliti na polju Mišelinovog priznanja, ali to ne znači da u njima nemate gde da jedete. Na TripAdvisor-u putnici su restoranima Vincents u Rigi (Letonija) i Dominicu u Talinu (Estonija) dali 4,5 zvezdice, dok je Amandus u Vilnjusu (Litvanija) rangiran sa svih 5 zvezdica, s obzirom da se u njemu spremaju jela od najboljih sastojaka iz cele baltičke regije.

18. Hrvatska

Plodovi mora u hrvatskim primorskim gradovima poput Dubrovnika i Splita, kao što svi odlično znamo, mogu biti zapanjujuće dobri. Ono što ih ipak smešta na poziciju pri dnu liste jeste to što je većina namirnica koja odlikuje hrvatsku kuhinju slična onima u susednim zemljama, čije su verzije mnogo poznatije. Primera radi, gulaš je kao jelo mnogo karakterističniji za Mađarsku, dok bi bilo koji svetski putnik na testeninu u nekom sosu pre zapucao u Italiju (što je možda greška, prim.prev.)

Dobar deo hrvatske kuhinje je baziran na divljači, pa na meniju u restoranu, osim ćuretine ili svinjetine, možete naći i jestivog puha, s tim što ćemo biti slobodni da pretpostavimo da vas ideja pečenog miša baš i ne privlači.

Gde jesti?

Čak pet restorana u Hrvatskoj imaju po jednu Mišelinovu zvezdicu, što ih kvalifikuje kao “vrlo dobre restorane”. Potrudite se da svratite u restorane 360* u Dubrovniku, Monte u Rovinju, Noel u Zagrebu ili Pelegrini u Šibeniku, a najpre u Draga di Lovrana u Lovranu, koji će demantovati sve one koji kažu da je hrvatska hrana neispirativna.

17. Bugarska

U ovom delu Balkana nećete naći ništa bitno drugačije od hrane u Grčkoj ili Turskoj, jer i bugarsku nacionalnu kuhinju karakteriše obilje mlečnih proizvoda i povrća. Ne računajući jela čije bi nabrajanje samo učvrstilo vašu predrasudu da Bugarska nipošto nije mesto na kom možete dobro da večerate, pređimo na jela u koja ćete se lako zaljubiti: zapravo, samo jedno koje se pominje na ovom spisku, a to je banica, testo punjeno sirom (da ne kažemo pita) popularno kao idealan obrok za užinu i doručak.

Gde jesti?

Ako se nađete u Sofiji, pratite preporuke Trip Advisora zato što tamošnje restorane nećete naći na Mišelinovom spisku. Onaj u koji vredi otići zove se Kosmos, a njegovi kuvari tradicionalna bugarska jela kao što je pileća kavarma prave tako da ćete pomisliti da se zaista i nalazite na drugoj planeti.

16. Slovenija

U Sloveniji obavezno probajte štruklje, kuvano ili prženo testo punjeno mesom, sirevima ili jabukama (dakle opet pita). Ako ste pomislili na nešto slično austrijskoj štrudli, niste preterano daleko budući da se u Sloveniji i te kako oseća austrijski uticaj i kada je u pitanju kulinarstvo. U to ime, preporučujemo i šnicle, pri čemu važi ista napomena kao i za Hrvatsku – svakako je bolja ideja da ova jela probate u Austriji, iz koje su i potekla.

Gde jesti?

Verovali ili ne, slovenački restorani takođe nisu dospeli na Mišelinovu listu, ali je restoran Strelac u Ljubljani dobio nagradu za jedan od 50 najboljih restorana na svetu. Uprkos onome što ste maločas pročitali, tamo radi Mišelinova glavna kuvarica Ana Ros, koja se sjajno uklapa u atmosferu koja je takva da ćete lako pomisliti da ste zalutali u neki srednjevekovni dvorac.

15. Češka i Slovačka

Češka kuhinja nudi kombinacije komšijskih jela iz Austrije i Mađarske, pa ćete tamo moći da probate odličan gulaš, kiseli kupus ili knedle, isto kao i u Slovačkoj. Tradicionalna kuhinja ovog dvojca je prilično jednostavna, ali ne preskočite pečenu svinjetinu u kombinaciji sa knedlama i kupusom (u Češkoj) ili knedle od krompira sa ovčjim sirom i slaninom (u Slovačkoj), ako na tu ideju pre toga ne dođe Ferdinand.

Gde jesti?

Od ove godine u Češkoj postoje dva restorana sa po jednom Mišelinovom zvezdicom, a to su Field i La Degustation Boheme Bourgeoise u Pragu koji je poznat po svežim sastojcima i tradicionalnim češkim kulinarskim tehnikama.

Slovačka još nema Mišelinov blagoslov, ali TripAdvisor pominje restorane Albrecht i Houdini u Bratislavi.

14. Luksemburg

Kada se “zaglavite” između Francuske i Nemačke, jedina bolja stvar od te činjenice je da ćete moći da uživate u kuhinji koja oslikava obe zemlje. Ta će vam pokazati tamošnja tradicionalna jela poput svinjskog vrata sa graškom (Judd mat Gaardebounen), pržena krvavica (Traipen) i brojna jela od ribe, na čelu sa rečnom ribom koja se jede prstima (a kako drugačije?) i zove se friture de la moselle. Luksemburškim nacionalnim jelom smatra se i Bouneschlupp, kuvana boranija sa krompirom, lukom i slaninom.

Gde jesti?

Imajući u vidu 150 restorana sa Mišelinovim zvezdicama na ovako malom prostoru, može se reći da u Luksemburgu ima gde da se jede. Restoran Ma Langue Sourit odlikovan je sa dve zvezdice ove godine, pridruživši se Mosconiju kao drugom restoranu sa isto toliko zvezdica u zemlji. Jela koja tamo možete da probate poznata su po kreativnoj upotrebi domaćih, organskih proizvoda.

13. Irska

Iako je hrana u Irskoj slična britanskoj, postoji par stvari koje Irci prave bolje: prva je pivo, što i ne čudi s obzirom na to da je u pitanju rodno mesto Ginisa, a drugo puter, koji se doslovno topi u ustima. Sa visokom koncentracijom masnoća koje ga čine ekstremno kremastim, irski puter je fantastičan.

Mimo toga, Irska je poznata kao kuća jela od krompira, ali na dugačkom spisku razloga za posetu ovoj zemlji, hrana nije ni blizu vrha.

Gde jesti?

Restoran Patrick Guilbaud u hotelu Merion u Dablinu dobio je ove godine dve Mišelinove zvezdice, a fokusira se na jela u francuskom stilu, uz korišćenje domaćih sastojaka. Osim njega, Dablin poseduje više restorana sa jednom Mišelinovom zvezdicom, a neki od njih su Maroon, Ichigo Ichie i Mevs u Korku.

12. Velika Britanija

Britanci tvrde da su dinstani bubrezi, jetra i luk, puding od graška i pite od bifteka i bubreka domaći delikatesi, ali se većina stranaca ne bi složila sa tim izborom, osim ako ostanu zaglavljeni u nekom engleskom selu, bez druge opcije. Ovo prilično svedoči o stereotipu da je britanska hrana loša, ali on nije sasvim tačan, imajući u vidu da u Londonu i Edinburgu egzistiraju neki od najboljih internacionalnih restorana na svetu. Istini za volju, to znači da britansku kulinarsku scenu odličnom čini zapravo hrana iz drugih zemalja, a to što malo ljudi u Veliku Britaniju putuje očekujući vrhunski obed ipak predstavlja simptomatičnu činjenicu.

Gde jesti?

Ukoliko ste ipak rešeni da u Londonu pojedete nešto za pamćenje, ispunite taj cilj odlaskom u neki od restorana ovenčanih sa po tri Mišelinove zvezdice – Araki, Alain Ducasse u sklopu hotela Dorčester i restoran Gordona Ramsay-a. Isto iskustvo očekuje vas i u restoranu Two u Braiju, The Waterside Inn i Fat Duck. Treba pomenuti da se nijedan od njih ne oslanja na britansku kuhinju – Araki je japanski, a ostali francuski, što je još jedan u nizu dokaza da tradicionalna britanska jela nisu među najomiljenijima na međunarodnom nivou.

Ako baš želite da ih probate, učinite to u restoranu London, koji priprema gastronomske klasike još od 1798. godine.

11. Mađarska i Rumunija

Ove dve zemlje su se našle u istoj grupi zbog isprepletanosti – između ostalog – njihovih nacionalnih kuhinja, u kojima su mnoga jela ista, kao što su rolnice od kupusa i svinjsi žele, što bi verovatno trebalo prevesti kao pihtije. Naravno, postoje određene razlike, pa tako Rumunija na svom meniju ima brojna jela iz susednih zemalja, na čelu sa Mađarskom i Poljskom, koja se pretežno sastoje od mlevenog mesa.

Mađarska je, s druge strane, najpoznatija po gulašu, bogatom začinima kao što je paprika, od kog potiče i naziv paprikaš. Zahvaljujući ovom, ali i drugim nacionalnim jelima, Mađarska ipak važi za ukusniju od ove dve zemlje.

Gde jesti?

U Budimpešti postoji pet restorana sa po jednom i dve Mišelinove zvezdice, od kojih je najpoznatiji Onik na čijem meniju posebno mesto zauzima riblja čorba.

Što se tiče Rumunije, prvi restoran koji je dobio Mišelinovu zvezdu je restoran Belvedere u Brašovu, pa ne bi bilo loše da svratite i tamo.

10. Poljska

Zbog kombinacije slovenske, nemačke i jevrejske hrane, mnogi ljudi misle da su meso i sirevi iz poljske kuhinje. Od pileće supe sa rezancima, rasola i supe od crvene repe sa knedlama, preko jela koje se zove fasolka po bretonsku (i najsličnija je prebrancu) do bele boršč supe sa tvrdo kuvanim jajima i kielbasa (kobasice), Poljaci znaju kako da vas zagreju tokom h(g)ladnih zimskih dana.

Gde jesti?

Od ove godine i Poljska se nalazi na spisku zemalja koje imaju restorane odlikovane Mišelinovom zvezdicom, pa u restoranima Atelier Amaro i Senses u Varšavi, možete degustirati tradicionalnu poljsku kuhinju oplemenjenu modernim gastronomskim momentima.

9. Holandija

Tradicionalni holandski meni svodi se na haringe, često i sirove, sa seckanim lukom na hlebu: hollandse nieuwe. Ako ste više za nešto slatko, ne propustite poffertjes, mini pufnaste palačinke posute šećerom u prahu, niti stropvafel, hrskave oblande nalik vaflu između kojih je sirup od karamele. (Za prilično solidan privju probajte ih u Maksiju). Preporučujemo vam i bitterballen, mesne kuglice pržene u dubokom ulju, uvaljane u prezle i servirane sa senfom, koje najbolje idu uz pivo.

Gde jesti?
Ovo ne bi trebalo da bude teško pitanje, jer se na spisku Mišelinovih restorana Holandija nalazi čak 100 puta, računajući dva restorana sa dve zvezdice i 12 sa po jednom, koji su se ostatku ekipe pridružili ove godine. Tri zvezdice ima restoran De Librije u gradu Zvole, u kom ćete hranu z(a)voleti skoro kao šef kuhinje.

8. Malta
Malta možda jeste mala, ali se to ne može reći za njenu kuhinju. Naravno, zbog svoje mediteranske pozicije, ona najpre raspolaže jelima od plodova mora, pa se sezonske namirnice ne odnose samo na ono što je izvađeno iz zemlje, već i ono ulovljeno u moru. Na prvom mestu probajte hobz biz zejt, tzv. otvoreni sendvič punjen tunom, kaprom, paradajzom i crnim i belim lukom, kao predjelo pre glavnog jela u vidu ribljeg paprikaša. Na temu morskih plodova treba reći da se na Malti sos koji ide uz testenine najčešće pravi od lignji i hobotnica.

Gde jesti?

Malta možda nije na Mišelinovoj listi – još! – ali zato jeste na spisku omiljenih kulinarskih destinacija putnika koji ostavljaju komentare na TripAdvisor-u, pa je tako više od 1.700 recenzenata navelo restoran Bouquet Garni kao broj 1, dodeljujući mu pet zvezdica i pridev dostojnog Mišelina. Ono što ne bi trebalo da propustite su riblji specijaliteti, logično.

7. Belgija

Sladokuscima su prva asocijacija na Belgiju vafli, ali istina je da je ova zemlja udobno smeštena između Francuske i Holandije postojbina francuske pržene hrane, iako Francuzi uporno polažu pravo na tu titulu. Možda ne misle svi da je pomfrit dovoljno jak motiv za posetu nekoj zemlji, ali bi trebalo da znaju da su Belgijanci usavršili pripremu ove hrane do fenomenalnosti.

Oni koje ipak nismo ubedili mogu da probaju dagnje u vinu i pomfrit sa puterom koji predstavlja gastronomski standard u Belgiji, i mnogo je ukusan. Još jedno od nacionalnih jela je Carbonnade flamande, govedina ili svinjetina dinstana sa lukom i pivom, i još koječime, što bi značilo neka apgrejdovana verzija gulaša.

Verovatno ne treba da vas podsećamo na belgijsku čokoladu, ali ćemo to ipak učiniti s jednom posebnom napomenom: ako vam se ukaže prilika počastite sebe nekim proizvodom čokolaterije Godiva.

Gde jesti?

Osim u čokolateriji Godiva, na ručak možete otići u neki od belgijskih restorana među kojima više od 120 ima Mišelinovo priznanje, računajući dva restorana sa po tri zvezdice. Ove godine na njihovom spisku našao se i restoran Hof van Cleve u Krojshutemu, sa čak tri zvezdice, tako da idite tamo.

6. Nemačka

U Nemačkoj postoji više od 40 vrsti kobasica, i više od 5.000 vrsti piva. Pređimo na sledeću zemlju. Ako baš želite preporuku, neka to bude German Sauerbraten, dinstano meso (svinjetina, govedina, pa čak i konjsko meso) koje je prethodno odstojalo u pacu, sa različitim prilozima.

(Dodatni razlog za posetu ovoj zemlji, tj. njenim restoranima – ako uopšte treba da nastavimo da vas ubeđujemo – jeste to što Nemaci odlično znaju kako se kombinuju hrana i veselje, što dokazuje Oktoberfest koji svake godine privuče šest miliona ljudi iz celog sveta. Kad ste već tamo probajte i špecle, jedno od jela koja su simbol i Austrije i Nemačke.)

Gde jesti?

Od 50 najboljih restorana na svetu, berlinski Tim Raye izbacio je nemačku u prvi plan kada se našao na 37. mestu. Drugi odličan izbor je Honoree Vendome, sa tri Mišelinove zvezdice, koji ukršta regionalnu nemačku kuhinju sa inventivnom pripremom.

5. Austrija

Nacionalno jelo Austrije je pohovana šnicla ili teleći kotlet, a bečki restoran Figlmuller je poznat kao njeno “rodno mesto” u kom se ona služi duže od 100 godina. U slučaju da želite nešto inventivnije, to bi mogla da bude Krustenbraten mit Dunkelbiersoße, odnosno pečena svinjetina u tamnom sosu od piva. U austrijskoj prestonici probajte i poluslatku čokoladnu tortu sa bogatim slojevima džema od kajsije, koja je sasvim prirodno poznata kao vrhunska torta. Tu je i štrudla od jabuka, apfelstrudel, koja je odavno popularna širom istočne Evrope, a nastala je s posvetom Habzburgovcima.

Ova divna jela konzumirajte sa vinima Gruner Veltliner iz austrijske doline Vahau uz Dunav.

Gde jesti?

Jedan od odgovora na pitanje zašto je Austrija u prvih pet zemalja na ovoj listi je i podatak da ima 19 restorana sa Mišelinovim zvezdicama. Jedan od njih je Amador u Beču, a drugi Steirereck čiji je slogan “austrijska kuhinja van njenih granica”. Ako se nađete u Salcburgu nemojte preskočiti restorane Ikarus (dve zvezdice) i Senns.

4. Grčka i Kipar

Kao posledica, ili bolje reći proizvod, povezanosti sa Turskom, narodi ove dve zemlje mogu se pohvaliti sa jelima sličnim onim turskim, ali pod različitim nazivima kao što su suvlaki i sheftalia. Dalje, tu su sarmice od vinovog lišća, giros, shavarma, grčki jogurt, pita od spanaća… Gde god da su originalno ova jela nastala, pustimo ih da se međusobno nadmeću čija su, jer ih u obe – sve tri – zemlje sjajno pripremaju.

Gde jesti?
Restoran Spongi u Atini je ove godine nagrađen sa dve Mišelinove zvezdice, dok Varoulko Seaside ima jednu, a ovaj potonji služi vrhunske verzije grčkih favorita među jelima, prvenstveno tradicionalno predjelo taramosalata, umak od ribe.

Strah od letenja avionom i kako ga prevazići: Ne, avion neće pasti
Mišelinov radar još nije registrovao Kipar, ali od na hiljade restorana na ostrvu, skoro isto toliko komentara dobio je La Maison Fleurie, u Limasolu, koji kao da nije sa ovog sveta.

3. Španija i Portugalija
Prvo, da se zahvalimo kolektivno ovim zemljama što koriste toliko začina u svojim jelima. Uz izvinjenje što su u istoj grupi, portal farandwide.com ih je tako svrstao zbog sličnosti domaćih jela koje je nazvao fantastičnim. Tradicionalna hrana ovog poluostrva poznata je po riži, začinima, mesu i povrću (paella) i malim porcijama jela uglavnom od morskih plodova, šunke i sira (tapas).

U španska i portugalska jela smatraju se seoskom hranom, ali korišćenje najsvežijih sastojaka i začina za spremanje jela u jednom loncu, daleko je bolja varijanta od bilo koje fensi hrane.

Gde jesti?

Među 50 najboljih restorana na svetu, drugo mesto zauzeo je El Celler de Can Roca u Đironi, koji tradicionalna baskijska jela sprema na poseban način. U nešto širem izboru od top 10 najboljih svetskih restorana nalaze se restorani Mugaritz u San Sebastijanu i Asador Etxebarri u Ahondu.

Što se tiče Portugala, ove godine dobio je svoj prvi restoran, ali sa dve Mišelinove zvezdice, a to je Alma u Lisabonu.

2. Francuska

U Francuskoj hrana nije samo hrana, a to je najbolje opisala kuvarica Džulija Čajld koja je američku javnost upoznala sa francuskom kuhinjom rekavši da je imala 32 godine kada je u Francuskoj naučila da kuva, i da je do tada samo jela. Francuska kuhinja je toliko inspirativna da su iz nje potekli neki od najpoštovanijih kuvara u kulinarskoj školi Le Cordon Bleu. Mišelinove zvezdice, ocena koju je teško dobiti, a dodeljuje se najboljim restoranima među najboljim restoranima, potekle su iz Francuske sa razlogom. Ova država je kraljica bogatih, dekadentnih sosova, i nijedna druga se ne može porediti s njom kada je reč o pecivima i hlebu.

Uz sve to, Francuska je domovina 1.600 vrsti sira, koje kada uparite sa nekim od domaćih hlebova dobijate nešto što biste mogli jesti do kraja života.

Ne zaboravite da probate i neverovatna vina – setite se da šampanjac, cabernet franc i bordeaux potiču upravo odavde.

Gde jesti?
Budući da u Francuskoj ima zapanjujućih 632. restorana sa Mišelinovim zvezdicama, ne treba vam posebna preporuka, ali ajd’: probajte jela kuvara Alena Dukasa u njegovom restoranu na Plaza Athenee u Parizu i uverite se čime je zavredio tri zvezdice, kao i zašto se nalazi na 21. mestu među onih 50 najboljih svetskih restorana.

1. Italija
Osim što su pripremu testenina i sosova doveli do savršenstva, Italijani prave najbolju picu na svetu i još bolji sladoled. Tu je i firentinski odrezak, tanak pršut iz Parme, liker limončelo i najbolja vina. Italijani znaju kako da od najmanje sastojaka najsvežijih namirnica naprave sjajno jelo.

Gde jesti?

U skladu sa njenom pozicijom na ovoj listi, na istom mestu je i restoran Osteria Francescana iz Modene. Tamo se tradicionalne italijanske testenine i jela od mesa prave sa izuzetnom pažnjom, pod vođstvom šefa kuhinje Masima Boture. Na 16. mestu su Piazza Duomo u Albi, a na 23. Le Calandre u Rubanu. Mišelin je restoran Uliassi u Senigaliji počastio sa tri zvezdice, a osim njega je tu čast imalo još 367 restorana širom Italije.

Dalina.rs
Foto; Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter