Izvor:
08.06.2019 u 11:50
0

GRAD U KOME SE MEŠAJU UTICAJI ISTOKA I ZAPADA: Ima najvišu pravoslavnu crkvu van Rusije!

Poslednjih godina sve više je na meti strastvenih turista. Zbog njegove bogate istorije, mnogi za ovu prestonicu kažu da jednom nogom živi u prošlosti, a drugom u sadašnjosti, ali i jednim delom u Evropi, a drugim u Aziji. Reč je o glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Krivi toranj

Grad je u kom se mešaju uticaji Istoka i Zapada. Leži na reci Kuri, koju neki nazivaju i Mtkvari, pa je logično da gradom dominira nekoliko veoma zanimljivih mostova. Religijskih građevina ima u izobilju, a prednjači impozantna katedrala Sameba, otvorena 2004. godine, koja je, ujedno, i najviša pravoslavna crkva izvan Rusije. Tu je i stari grad s ljupkim uličicama, ali i zanimljivostima, poput lutkarskog pozorišta “Rezo Gabriadze” i skrivenog vodopada u distriktu Abanotubani.

U starom delu Tbilisija zanimljiv je krivi toranj sa satom, koji zovu krug života, napravljen u 19. veku od građevinskih ostataka, a nalazi se pored pozorišta lutaka. Svakog dana tačno u podne i u 19 sati može se pogledati krug života pa tada i ispred tornja bude najviše posetilaca.

Glavna ulica je Avenija Rustaveli, u kojoj je najviše kafića, restorana i prodavnica, ali i reprezentativnih zgrada, poput zgrade parlamenta, opere i baleta, banaka, hotela… Šetnja glavnom ulicom ne sme da prođe bez penjanja žičarom do spomenika Majke Gruzije, koja ponosno motri na grad sa brda Sololaki.

To je jedan od simbola glavnog grada, a simbolizuje upravo duh njegovih stanovnika i ove lepe zemlje. Kolosalna statua, visoka 22 metra, predstavlja ženu obučenu u tradicionalnu gruzijsku nošnju. U levoj ruci joj je pehar vina kao izraz srdačne dobrodošlice svakome ko punog srca dođe tamo, a u desnoj ruci pripremljen mač za one koji imaju i druge namere.

Putovanje žičarom u zatvorenoj ostakljenoj kabini svojevrstan je doživljaj.

Tbilisi je sa tri strane okružen planinama, oduvek strateški važan, nerado predavan i teško osvajan, bio je na meti mnogih vojski i vojskovođa. Kao takav, on i njegovi stanovnici su kroz istoriju dugu tri milenijuma stradali i patili.

Ipak, najpoznatiji spomenik je pozlaćeni kip svetog Jurija na Trgu slobode. Smatra se zaštitnikom Republike i prava je turistička atrakcija i mesto gde poslednjih godina posetioci prave najlepše fotografije prilikom posete gradu.

Izvor: B92
Foto: youtube/Printscreen (travel with us)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter