ŠRI LANKA: Nekada je bila idealan održiv ekološki sistem, sa pirinčanim poljima u dolinama i šumama na brdima!

Nekada je Šri Lanka bila idealan i održiv ekološki sistem, sa pirinčanim poljima u dolinama i šumama na brdima. Onda su došli Britanci i posekli šumu, doneli čaj i kaučuk i sada uvozimo taj isti pirinač, uz sve loše strane čaja i ostalih uvezenih kultura."

"Ipak, na najvišim i najnedostupnijim padinama, vodopadima optočenim liticama preostaje šuma, odvojeni komadići nekad povezane vegetacije. Oni su sada poslednje pribežište mnogim živim bićima", piše Goran Šafarek, koji je posetio tu ostrvsku državu u južnoj Aziji. 

Niže temperature i mnogo kiše ključni su recept za rast visokokvalitetnog čaja. Ova kultura je danas suvereni vladar privrede Šri Lanke, sa udelom od 15 odsto u BDP-u. Preko milion ljudi radi u industriji čaja, što ovo ostrvo čini četvrtim proizvođačem tog napitka i drugim izvoznikom u svetu. 

Mnogi Šri Lanku poznaju po predivnim plažama, prestonici Kolombu, budističkoj kulturi, slonovima… ali ova zemlja krije još mnoga blaga. A jedno od njih je poznati cejlonski čaj. 

U trenucima odmora, posetioci imaju priliku iz prve ruke da vide život berača čaja. Prva faza u proizvodnji je berba čaja. Šarene prilike poput ptica vire iz zelenog tepiha i "brste" njegove listiće.

To su, naravno, vešte ruke berača čaja, jer nikakve mašine tu ne pomažu. Grmovi čaja su gusto zbijeni i često na strminama. A najfiniji čaj dolazi od mladih, svetlozelenih listića. 

Berači ih odabiraju, sa neverovatnom veštinom i brzinom kidaju i listiće ubacuju u vreće zakačene na čelu. Pritom, ne gube vreme da svaki listić bacaju posebno, već prvo nakupe pravu lepezu u šaci, pa tek onda sve odjednom. 

Oni kruže prostranim plantažama, dok beru mlade listiće. Na istu parcelu vrate se za, otprilike, nedelju dana. Na kraju dana radnici odnose pune vreće u skladište. Predradnik istrese čaj na pod i pažljivo proveri da među listićima nema "ćoraka", pa ih opet vraća u vreće koje potom vezuje. 

Najbolji radnici dnevno uberu i do 60 kilograma čaja, a za svaki kilogram dobiju 16 rupija (oko 10 centi). Vreće se potom otpremaju u neku od brojnih fabrika za preradu.

 

 

 

Izvor:

B92.net
Foto: Youtube-printscreen/Youtube

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:05  Čađava mehana
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
20:00  Vesti - Pregled nedelje
21:00  Sudbine
21:40  Čađava mehana
23:00  Novajlije - Izbacivanje
02:30  Posle ručka