Izvor:
03.09.2019 u 10:54
0

UPOZNAJTE HERCEGOVAČKI GRAD: Ono nije ni selo, ni metropola! (FOTO)

„Trebinje nije ni selo, ni metropola. Ono je metafora, san!…" Ovim rečima je pisac Momo Kapor predstavio ovaj hercegovački grad.

Veoma važan grad, nekada strateški, danas kulturno-istorijski, Trebinje spada u gradove koje bi trebalo da vidite. U ovom gradu srešćete mešavinu svih naroda koji su upravljali gradom i uživaćete u nesvakidašnjem prihvatanju različitosti i gostoprimstvu.

Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu, gde dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani, koje su zasadile austrougarske vlasti na mestu gde se nekada nalazilo tursko groblje.

Ovo je jedno od omiljenih mesta meštana koji kažu da se sve saznaje upravo u hladovini ovog drveća uz kafu, rakiju ili vino, a često mogu da se vide kako sede sami i jednostavno posmatraju svoj grad i pozdravljaju sugrađane.

Drugo mesto gde lokalci vole da se okupe je Trg slobode, koji meštani jednostavno nazivaju „pijacom“. To je prava košnica ljudi koji se svakodnevno okupljaju oko živopisnih tezgi dok idu u šetnje. Na trgu se nalazi jedan od spomenika koji je pesnik Jovan Dučić poklonio gradu.

Posvećen je ljudima koji su dali život za Trebinje: sa jedne strane spominje se 77 momaka i dve devojke koji su obešeni na ovom mestu kada je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda u Sarajevu, a s druge strane, vojnici koji su oslobodili Trebinje u Prvom svetskom ratu.

U blizini se nalazi ulica čuvenog pesnika i diplomate, u kojoj je postavljen njegov spomenik, jer je baš Trebinje bilo inspiracija Dučiću da napiše “Jutra sa Leutara“.

Izvor: B92
Foto: Instagram Printscreen/ milan_w_radovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter