Izvor:
04.09.2019 u 10:37
0

JOŠ NIJE KASNO ZA LETOVANJE: 10 neobičnih plaža u Grčkoj

Iako još niste bili na moru i planirate tek da se početkom narednog meseca zaputite na odmor, ne očajavajte. Ako ne volite gužvu, to je pravo vreme da se ide na putovanje. Septembar ima svojih prednosti. Pogotovo u Grčkoj.

Na plažama nema gužve, cene su niže, vreme je prijatno… a u septembru možete da uživate u muzičkim festivalima, u živopisnim verskim praznicima i na Atinskom međunarodnom filmskom festivalu, ako ne želite po ceo dan da se izležavate na plaži.

Plaža Seitan Limania, Krit

Plaža Seitan Limania se nalazi na severoistoku Akrotirija, istočnog dela Krita, 20 kilometara od grada Hanije. Ako budete imali priliku da je posetite, bićete impresionirani pogledom, jer je potpuno drugačija od svih ostalih na Kritu. Ova mala prirodna uvala krivudavog oblika, iako važi za teže dostupne, spada u plaže na Kritu koje obavezno treba posetiti, prenosi Grčka info.

Seitan Limania nije organizovana plaža i iako je sve više ljudi posećuje svake godine, još uspeva da zadrži karakter nedirnute prirode.

Gala plaža, Koufonisia

Gala plaža se nalazi tri i po kilometra od grada Kora na ostrvu Kufonisija. Ova mala i neobična šljunkovita plaža koja leži ispod velikih kamenih gromada ima oblik otvorene pećine i kroz uski otvor spaja se sa morem.

Ime Gala znači mleko na grčkom, a plaža je ime dobila zbog mlečnobelih oblutaka u moru koji su obloženi kalcijumom. Kada je more mirno možete roniti i plivati ispod stena koje vas vode na otvoreno more.

Crvena plaža, Santorini

Velika i neobična atrakcija ostrva Santorini i najpoznatija plaža ostrva nalazi se u njegovom najjužnijem delu, u mestu Akrotiri, 12 kilometara jugozapadno od Fire. Veliki broj posetilaca dolazi na Crvenu plažu samo da bi je videli i fotografisali.

Ova vulkanska plaža ime je dobila zbog velike koncentracije gvožđa u kamenju koje daje crvenu boju pesku i šljunku na njoj. Područje je podložno klizištima i zbog toga su od 2013. godine pojedini delovi plaže nedostupni kupačima.

Plaža Vidokilia, Peloponez

Voidokilia je popularna plaža u Mesiniji na Peloponezu i nalazi se 12 kilometara od mesta Pilos na severu zaliva Navarino. U obliku slova "O" njen pesak formira polukružni pojas dina na čijim obodima je laguna Divari, važno stanište ptica.

Plaža se proteže ispod starog franačkog dvorca (Paliokastro) i pećine kralja Nestora, drevnog kralja Pilosa, koji je po legendi koristio ovu pećinu kao utočište za svoju stoku. Voidokilia važi za mesto posebne prirodne lepote i deo je zaštićenog područja Natura 2000.

Plaža Sarakiniko, Milos

Sarakiniko je plaža smeštena na severnoj obali ostrva Milos. Talasi vođeni severnim vetrovima oblikovali su neverovatne oblike, a ova oblast se često poredi sa Mesečevim pejzažom.

Bele vulkanske stene oformile su usko poluostrvo na čijem kraju se nalazi malena plaža. Voda je tu plitka, bezbedno je za malu decu i zanimljivo za one koji vole ronjenje u plićaku.

Plaža Ksi, Kefalonija

Plaža Ksi na ostrvu Kefalonija je duga oko četiri kilometra, a nalazi se na poluostrvu Paliki. Oko 40 kilometara je udaljena od mesta Agia Efimia i sedam kilometara od grada Liksuri.

Ono što ovu plažu čini jedinstvenom je neuobičajena narandžasto-smeđa boja veoma mekanog i nežnog peska. Jačina boje peska menja se iz slabije u intenzivniju u zavisnosti od jačine sunčeve svetlosti tog dana.

Plaža Falasarna, Krit

Egzotična plaža Falasarna se nalazi 59 km zapadno od grada Hanije i oko 17 km zapadno od Kisamosa, na zapadu ostrva Krit. Nekoliko puta je nagrađena kao najbolja plaža Grčke i svrstana je među 10 najlepših plaža na svetu.

Ono što plažu Falasarna čini neobičnom je pesak koji poprima skoro roze boju, a čisto more tirkizne tonove, što uz brda koja je okružuju čini neodoljiv pejzaž. Zalasci sunca na Falasarni su predivni.

Kanal ljubavi, Krf

Canal D'Amour, tj. Kanal ljubavi je poznata atrakcija na ostrvu Krf i nalazi se 32 kilometra od glavnog grada Krfa, između mesta Sidari i Perulades. Kanal ljubavi je prirodno remek-delo, možda jedino takve vrste u Grčkoj.

To je otvor stvoren korozivnim dejstvom vode i vazduha iznad litice, stvarajući stene koje izgledaju kao mali bazeni i kanali. Prema lokalnoj legendi, onaj ko prođe ovim kanalom doživeće večitu ljubav.

Plaža Papafragas, Milos

Papafragas je plaža veoma neobičnog oblika i u stvari to je morska pećina koja je u prošlosti korišćena kao piratska baza. Ime je dobila po franačkom svešteniku koji je koristio pećinu da bi privezao svoj brod. More u pećini je tirkizno i kristalno čisto.

Zaplivajte u pećini i izađite s druge strane mora. Pored morske pećine nalazi se arheološko nalazište drevnog grada Filakopi, koje možete posetiti ujutru pre nego što dođete na plažu.

Plaža Šiprek (Navagio), Zakintos

Najpoznatija plaža Grčke – Navagio, nalazi se na severozapadu ostrva Zakintos. U pitanju je prelep skriveni zaliv sa čudesnom plažom koja je zahvaljujući olupini jednog broda postala jedna od najpoznatijih plaža Grčke i celog sveta.

Ne postoji turista koji je kročio na Zakintos, a da nije posetio ovu neobičnu lepoticu Jonskog mora.

Izvor: 92putovanja
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter